Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytnio - pszenny z morelami

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas aktywny 4-8 łyżek
mąka żytnia 300 g
mąka pszenna 550 g
woda 600 ml
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżka
morele 100 g
siemię lniane 2 łyżki
pestki dyni 1 łyżki
sezam 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytnio - pszenny z morelami

Kroki postępowania

1
Zakwas aktywny: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271961/zakwas-na-chleb.html
ZACZYN: Najlepiej zacząć o godz. 16:00: w misce zakwas aktywny (można dodać cały, a 2-3 łyżki zostawić w słoiku i "dokarmić"), 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody wymieszać i odstawić do ciepłego miejsca pod ściereczką.
Następnie o 23:00 do w/w zaczynu dodać 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody, wymieszać i również odstawić w ciepłe miejsce. Trzecie etap o godz. 8:00 - do w/w zaczynu dodajemy 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody i odstawiamy na 3-4 godziny.
CIASTO: Do zaczynu dodajemy 500 g mąki pszennej, następnie dodajemy wodę, sól i cukier (rozpuszczone w wodzie). Mieszamy wszystkie składniki. Następnie wsypujemy 1 łyżkę pestki dyni, 1 łyżkę siemienia lnianego oraz pokrojone w kostkę suszone morele. Ciasto mieszamy mikserem z odpowiedniki końcówkami.
Krok 1 - Chleb żytnio - pszenny z morelami foto
2
Dwie foremki do chleba wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do dwóch foremek i wyrównujemy mokrą łyżką. Posypujemy siemieniem lnianym i sezamem. Owinąć folią (np. reklamówką, aby do ciasta nie dostawało się powietrze) i odstawić na ok. 4 - 5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb żytnio - pszenny z morelami foto
3
Gdy chleb wyrośnie. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C, piec 30-40 min.
Krok 3 - Chleb żytnio - pszenny z morelami foto
4
Upieczony chleb po stukaniu wydaje głuchy dźwięk od spodu.
Krok 4 - Chleb żytnio - pszenny z morelami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pierniczkowo 23.05.2013 14:20
takiego jeszcze nie jadłam, wygląda bardzo apetycznie :)
Pyszota 15.05.2013 22:38
do Sylwia Kondracka - cukier można zastąpić fruktozą. Tak naprawdę można go w ogóle nie dodawać, różnica jest prawie niewyczuwalna, tym bardziej, że morele są słodkie.
caralajna 15.05.2013 20:41
doskonały pomysł z tymi morelami, muszę taki chleb upiec :)
zielonamorelka 15.05.2013 19:32
ooo chlebek na słodko super zapiszę sobie i kiedyś wypróbuję czy jak zamienię cukier na fruktozę to będzie ok?
Monika58 15.05.2013 14:17
jak delikatnie wygląda z dodatkiem moreli
joanna30 15.05.2013 12:36
Ciekawy:) takiego jeszcze nie jadłam...
malaczarna23 15.05.2013 11:52
super chlebuś
Habibi 15.05.2013 11:51
Chlebek super, ale zmieniłabym nazwę na pszenno-żytni ze względu na przewagę mąki pszennej :)
Ewa104 15.05.2013 11:48
Jadłam ze śliwkami,ale z morelami nie próbowałam.A fajny może mieć smak i kolorek też ma super.
migotka28 15.05.2013 11:45
z morelkami jeszcze chlebka nie piekłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak