Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z galaretką

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa pierwsza :
domowego cukru waniliowego 2 łyżka
śmietana 30% 330 g
galaretka truskawkowa 1
przegotowanej gorącej wody 1 szk
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
Masa druga :
śmietana 12% 330 g
galaretka pomarańczowa 1
gorącej przegotowanej wody 1/2 szk
cukru 1 łyżka
galaretka agrestowa 1
gorącej przegotowanej wody 450 ml
twaróg 300 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z galaretką

Kroki postępowania

1
Masa pierwsza : Galaretkę i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie mieszając aż nie będzie grudek. Twaróg umieścić w misce i utrzeć z cukrem waniliowym. W drugiej misce ubić śmietanę i dodawać po jednej łyżce masy serowej. Miksować aż masa będzie jednolita. Gdy galaretka wystygnie i będzie półpłynna, wlać ją do masy serowo śmietanowej i dokładnie wymieszać. Masę przelać do wyłożonej folią spożywczą miski ( ja miałam o pojemności 2 l ).
Krok 1 - Sernik na zimno z galaretką foto
2
W środek wcisnąć mniejszą miskę ( u mnie około 3/4 l ) zabezpieczoną z wierzchu folią spożywczą. Folię należy założyć aby miska swobodnie potem odeszła od masy serowej. Gdyby miska się unosiła obciążyć ją np. puszką konserwy. Tak przygotowaną miskę z zawartością wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia się masy.
Krok 2 - Sernik na zimno z galaretką foto
3
Galaretkę agrestowa rozpuścić w 500 ml gorącej i przegotowanej wody. Schłodzić ją do momentu lekkiego stężenia. Z lodówki wyjąć miskę, po czym wyjąć mniejsza miskę razem z folią. We wgłębienie wlać tężejącą galaretkę ( powinna wypełnić do połowy wgłębienie. Miskę ponownie wstawić do lodówki do ścięcia.
Krok 3 - Sernik na zimno z galaretką foto
4
Masa druga : Galaretkę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie i schłodzić. Śmietanę miksować kilka minut aż się spieni, wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Wstawić naczynie z masą na chwilę do lodówki po czym wyjąć ją oraz miskę z masą serową i galaretką. Na galaretkę wyłożyć masę śmietanową i znowu czynność powtórzyć czyli wstawić miskę do lodówki. Sernik schładzać jeszcze co najmniej 30 minut aż wszystko się ładnie zetnie i połączy.
Krok 4 - Sernik na zimno z galaretką foto
5
Smacznego.
Krok 5 - Sernik na zimno z galaretką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 07.05.2013 11:17
Taki sernik z niespodzianką.
Wiesława1 06.05.2013 07:04
super letni deserek
Agula&Stabi 05.05.2013 21:17
smakowicie wygląda
dwa pokoje z kuchnią 05.05.2013 20:22
wygląda zawodowo! :)
wyattearp 05.05.2013 17:35
deser palce lizać
eMMe 05.05.2013 16:08
Wygląda świetnie:)
Pyszota 05.05.2013 14:50
Kreatywności nie brak ;)
Olga_SK 05.05.2013 14:41
pięknie wygląda
stokrotka 05.05.2013 14:06
świetny pomysł na deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak