Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z kurkami i kremowym sosem
W miseczce mieszamy ocet jabłkowy z olejem , sosem sojowym , czosnkiem granulowanym , papryką i pieprzem.
Powstałą marynatą nasmarowac mięso i włożyc do lodówki
( im dłużej będzie w lodówce , tym mięso będzie miało intensywniejszy smak! )
Kurki odsączamy z zalewy.
Cebulę drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Mięso oczyszczamy z marynaty i wlewamy ją do dużej patelni lub garnka.
Rozgrzewamy i obsmażamy na niej mięso z każdej strony.
Dodajemy 2/3 posiekanej cebuli , czosnek i smażymy do momentu aż cebula się zezłoci.
uważajmy by czosnek się nie przypalił!
Całość podlewamy wodą i dusimy około 40-50 minut.
Pilnujemy , by mięso miało wodę
( w razie potrzeby podlewamy ).
Na patelni rozgrzewamy masło.
Dodajemy kurki i pozostałą cebulę.
Doprawiamy do smaku i chwilę razem podsmażamy.
10 minut przed końcem duszenia mięsa dodajemy do niego kurki.
Mąkę rozrabiamy z mlekiem.
Dodajemy do mięsnego sosu i dokładnie razem rozprowadzamy.
Gotujemy ok. 4-5 minut.
Gotowe!