Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smerf z musem jagodowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 250g
masło lub margaryna 100g
śmietanka kremowa 350ml
galaretka niebieska 2
cukier puder 1,5 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Smerf z musem jagodowym

1. Herbatniki zmielić. Margarynę rozpuścić. Wymieszać z herbatnikami, tak aby powstała jednolita masa.
2. Masą wyłożyć spód i boki blaszki. Wstawić do zamrażalnika na 20 minut lub godzinę do lodówki.
3. Galaretki rozpuścić w połowie gorącej wody niż wskazuje to instrukcja na opakowaniu (ja zrobiłam 2 w 0,5l). Ostudzić.
4. Kremówkę ubić, dodać do niej wystudzoną galaretkę. Gdy pianka zacznie powoli tężeć to wylać ją na herbatniki. Wstawić do lodówki do stężenia.
5. Jagody rozmrozić. Zblendować/zmiksować. Podgrzać. Dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, dodać do musu jagodowego. Ostudzić. Wylać na stężoną piankę i ponownie wstawić do lodówki.

Smacznego!:)

Ps. Składniki są na blaszkę 22x24cm

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 03.05.2013 20:18
super wygląda
Katarzyna34 02.05.2013 21:06
wygląda bardzo ciekawie
monisia1977 02.05.2013 06:01
super ciacho
Gary Michy 01.05.2013 21:16
Piękne kolorki, super przepis :)
Megg 01.05.2013 17:42
pyszne, kolorowe ciacho :)
IwonaDD 01.05.2013 17:37
kolor przyciaga uwagę, piękny ten smerf
bietka 01.05.2013 17:12
pyszny smerfik :)
Łukasz15 01.05.2013 16:39
Wygląda super
Dorota59 01.05.2013 16:13
po prostu cudne
reniatka 01.05.2013 16:03
wygląda bajecznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak