Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczek z ziemniaczkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kapusta kiszona 0,5 kg
marchew 2
pietruszka 2
seler 1
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
pierś z kurczaka 1 sztuka
ziemniaki 2-3 sztuki
kiełbasa 30 dag
boczek wędzony 30 dag
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
woda 2,5-3 litry
mąka pszenna 3-5 dag
żeberka 3 (wołowe)
indyk 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczek z ziemniaczkami

Surowe mięso przygotowane z zupę dokładnie umyć, zalać wodą, podgotować, dodać warzywa pokrojone na delikatną kostkę marchew, pietruszkę i selera oraz na większe kawałki ziemniaki, dogotować. Kapustę odcisnąć, pokroić,zalać wrzącą wodą, zagotować pod przykryciem, uchylić pokrywkę i gotować kapustę do miękkości, możemy ją od razu popieprzyć i dosolić. Połączyć z ugotowanym wywarem, dołączyć pokrojoną kiełbasą i boczek, zaprawić złotą zasmażką. Zagotować, doprawić do smaku. Jeżeli kapuśniak jest mało kwaśny dodaj soku, który wcześniej został odciśnięty z kapusty i zagotuj.
Jeżeli ktoś lubi kwaśny kapuśniak możemy dodać wcześniej odlany sok z kapusty.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 30.04.2013 11:00
taka zupa jest zawsze pyszna
Konczi 29.04.2013 18:56
bardzo taki lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak