Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne bolognese - czyli lazania po bolońsku z mięsem
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i mięso mielone, mieszamy i rozdrabniamy mięso. Gdy mięso będzie podsmażone i straci surowość dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zioła, dusimy na małym ogniu około 10-15 minut, tak by sos nabrał aromatu. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i cukrem.
Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie oliwą lub masłem, wylewamy trochę sosu beszamelowego, układamy suche płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, następnie sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Ponownie układamy płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Powinno nam wyjść 4 warstwy makaronu. Ostatnią warstwę stanowią płaty makaronu polane beszamelem. Całość posypujemy startym serem i posypujemy delikatnie ziołami. Na wierzchu możemy ułożyć kilka kawałków masła.
Zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 30 minut. Po upieczeniu lazanię najlepiej odstawić na około 10 minut, aby lekko przestygła i stała się zwarta, co ułatwi krojenie. Smacznego!