Przepis i sposób przygotowania na: Tarta Tatin
1.Mąkę przesiać na stolnice, dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka, cukier, szczyptę soli, zagnieść w miare możliwości szybko ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1/2h.
2.Jabłka obrać i pokroić w ósemki.
3.Do foremki wsypać cukier i postawić ją na kilka minut na palniku z włączonym ogniem,gdy cukier zacznie się karmelizować,dodać cynamon i zdjąć z ognia. Zacząć układać jabłka aż do wykończenia ( 1-2 warstwy).
4.Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i przykryć nim jabłka, ponakuwać widelcem.
5.Wstawić na 40 minut do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.
6.Po upieczeniu poczekać aż ciasto osiągnie temperaturę letnią, wtenczas przykryć je talerzem i odwrócić. Tarta Tatin gotowa.
Smacznego!