Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z pianką śmietanową i nutką mięty
Pianka śmietanowa: zagotowujemy wodę /2 szklanki/ i wsypujemy do niej galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem a następnie wlewamy tężejące galaretki i dokładnie mieszamy. Piankę przekładamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Dekoracja: herbatę miętową /możemy użyć świeżej mięty/ zalewamy 0,75 szklanki wrzątku i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie saszetką wyjmujemy, do naparu miętowego wlewamy szklankę wody, zagotowujemy i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Gruszki z kompotu przygotowanego na zimę /ilość - z litrowego słoika/ odsączamy i kroimy w plastry lub kostkę i układamy na piance śmietanowej. Zalewamy galaretką cytrynową z nutką mięty. W okresie letnim możemy użyć mocniejszego naparu miętowego dodając do saszetki herbaty miętowej 10 liści świeżej mięty - uzyskamy bardziej wyrazisty i orzeźwiający smak.