Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w panierce

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1 sztuka
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki
mleko 2 szklanki
mąka do panierki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
masło 2 łyżki
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 2 łyżeczki
czosnek 3 ząbki
bazylia świeża 1 łyżeczka
tymianek świeży 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w panierce

Karpia sprawić i namoczyć w mleku przez 2 godziny.

Umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło. Na niezbyt dużym ogniu smażyć dzwonka karpia z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu przełożyć na chwilę na pergaminowy papier, aby je osączyć z nadmiaru tłuszczu. 10 dag miękkiego masła utrzeć z roztartym czosnkiem, posiekanymi ziołami i szczyptą soli. Z masła uformować wałek. Mocno ochłodzić. Następnie pokroić w plastry i podawać po 2 plasterki do porcji karpia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał3 21.04.2013 19:39
wyśmienite danie
Boska_Agatka 21.04.2013 19:35
ale narobiliście mi smaka mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak