Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia III, odc. 47: Dorsz pieczony w boczku z zieloną fasolką i dipem czosnkowym

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 8x80 g
chudy boczek 16 plasterków
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 3 łyżki
olej rzepakowy
zielona fasolka szparagowa 500 g
masło 2 łyżki
ser bursztyn tarty 2 łyżki
Party Dip Czosnkowy Prymat 1 opakowanie
majonez
jogurt naturalny
szczypiorek 1 pęczek
chrzan tarty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 47: Dorsz pieczony w boczku z zieloną fasolką i dipem czosnkowym

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 47: Dorsz pieczony w boczku z zieloną fasolką i dipem czosnkowym  foto
2
Filety z dorsza osuszyć i oprószyć przyprawą do ryb.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 47: Dorsz pieczony w boczku z zieloną fasolką i dipem czosnkowym  foto
3
Na desce rozłożyć plasterki boczku, ułożyć na nich dorsza i dokładnie zawinąć (dodatkowo można spiąć roladki wykałaczką).
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 47: Dorsz pieczony w boczku z zieloną fasolką i dipem czosnkowym  foto
4
Rybę obsmażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Smażymy ok. 3 minuty kilkukrotnie obracając. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku ok. 5 minut w 180 stopniach.
W misce mieszamy majonez, jogurt, pokrojony szczypiorek, łyżkę chrzanu i party dip czosnkowy. Gotowy dip odstawiamy na chwilę do lodówki.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 47: Dorsz pieczony w boczku z zieloną fasolką i dipem czosnkowym  foto
5
Ugotowaną fasolkę podsmażyć na patelni doprawiając do smaku ziołami prowansalskimi, pieprzem mielonym, solą morską. Pod koniec smażenia dodać tarty ser.

Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 47: Dorsz pieczony w boczku z zieloną fasolką i dipem czosnkowym  foto
6
Dorsza ułożyć na zielonej fasolce i skropić dipem czosnkowo-chrzanowym. Do dekoracji możemy użyć szczypiorku i liści mięty.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 47: Dorsz pieczony w boczku z zieloną fasolką i dipem czosnkowym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak