Przepis dnia III, odc. 47: Dorsz pieczony w boczku z zieloną fasolką i dipem czosnkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    8x80 g
  • chudy boczek

    16 plasterków
  • przyprawa do ryb

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

  • zielona fasolka szparagowa

    500 g
  • masło

    2 łyżki
  • ser bursztyn tarty

    2 łyżki
  • Party Dip Czosnkowy Prymat

    1 opakowanie
  • majonez

  • jogurt naturalny

  • szczypiorek

    1 pęczek
  • chrzan tarty

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • zioła prowansalskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 47: Dorsz pieczony w boczku z zieloną fasolką i dipem czosnkowym  foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 47: Dorsz pieczony w boczku z zieloną fasolką i dipem czosnkowym  foto
Filety z dorsza osuszyć i oprószyć przyprawą do ryb.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 47: Dorsz pieczony w boczku z zieloną fasolką i dipem czosnkowym  foto
Na desce rozłożyć plasterki boczku, ułożyć na nich dorsza i dokładnie zawinąć (dodatkowo można spiąć roladki wykałaczką).
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 47: Dorsz pieczony w boczku z zieloną fasolką i dipem czosnkowym  foto
Rybę obsmażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Smażymy ok. 3 minuty kilkukrotnie obracając. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku ok. 5 minut w 180 stopniach.
W misce mieszamy majonez, jogurt, pokrojony szczypiorek, łyżkę chrzanu i party dip czosnkowy. Gotowy dip odstawiamy na chwilę do lodówki.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 47: Dorsz pieczony w boczku z zieloną fasolką i dipem czosnkowym  foto
Ugotowaną fasolkę podsmażyć na patelni doprawiając do smaku ziołami prowansalskimi, pieprzem mielonym, solą morską. Pod koniec smażenia dodać tarty ser.

Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 47: Dorsz pieczony w boczku z zieloną fasolką i dipem czosnkowym  foto
Dorsza ułożyć na zielonej fasolce i skropić dipem czosnkowo-chrzanowym. Do dekoracji możemy użyć szczypiorku i liści mięty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat