Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieprzowe Polędwiczki Wieprzowe z Sosem Śmietanowo-Grzybowo-Pieczarkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 500 g
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 opakowanie
oliwa 3 łyżki
pieczarek (świeżych lub ze słoika) 250 g
grzyby suszone 40 g
włoszczyzna 1 sztuka
woda 600 ml
natka pietruszki 1 sztuka
cebula 1 sztuka
śmietana 18 proc 250 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
ziele angielskie 4 ziarenka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 opakowanie
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Bulion grzybowy 1 sztuka
Owoc jałowca cały Prymat 2 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieprzowe Polędwiczki Wieprzowe z Sosem Śmietanowo-Grzybowo-Pieczarkowym

Mięso myjemy i oczyszczamy. Porcjujemy je na kawałki, to już kwestia uznania. Mogą to być plasterki lub paski. Mięso obtaczamy w mieszance pieprzowej ( ziarnisty pieprz ubijamy w moździerzu ). Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i nakładamy polędwiczki, dobrze żeby nam się zmieściły wszystkie gdyż później będziemy tę patelnie przekładać do piekarnika wraz w mięsem. Podczas przygotowywania marynatki, włączamy piekarnik na 180 stopni z opcja góra i dół. Gdy polędwiczki podczas smażenia nabiorą nam złocistego koloru, przekładamy je wraz z patelnią do piekarnika na 20 minut.

Do wykonania sosu potrzebować będziemy głębokiej patelni i garnka.
Z 600 ml wody odlewamy 1 szklankę i namaczamy w niej suszone grzyby.
W pozostałej ilości gotujemy dobrze umytę włoszczyznę z dodatkiem kostki grzybowej oraz ziela angielskiego liścia laurowego i owocu jałowca. Gdy namoczone grzyby nam zmiękną dodajemy je wraz z wodą z nich do wywaru warzywnego, ale najpierw pozbywamy się z niego włoszczyzny. Mieszamy i dalej gotujemy.
Do patelni dodajemy pieczarki ( umyte i przekrojone na pół) oraz pokrojona w piórka cebulę. Dodajemy 1 łyżkę oliwy i smażymy.
Gdy pieczarki będą miękkie a cebulka szklista dodajemy na patelnię pół wywaru i następnie śmietanę. Mieszamy i dolewamy pozostałą ilość wywaru. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy posiekana natkę.

Polędwiczki wyjmujemy z piekarnika.

Podajemy z kaszą gryczaną i np. sałatką z pomidorów lub tez z marynowanymi w occie grzybami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 21.04.2013 11:31
bardzo ciekawy przepis :)
Lampencjo 21.04.2013 11:07
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak