Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 6 szklanek
jajko 2 sztuki
sól 2 płaskie łyżeczki
olej 2 łyżeczki
jabłka 6 sztuk
sok z cytryny 1/2 cytryny
cukier waniliowy do smaku
woda 2 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jabłkami

Jabłka obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (usuwamy gniazda). Polewamy sokiem z cytryny, dusimy do miękkości na głębokiej patelni. Pod koniec dodajemy do smaku cukier waniliowy.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do misy miksera i mieszamy na najniższych obrotach. Po wyjęciu z misy delikatnie zagnieść. Ciasto można oczywiście od początku zagnieść ręcznie. Kulę dzielimy na mniejsze placki, rozwałkowujemy, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Za pomocą szklanki wycinamy koła, układamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia (w zależności od grubości ciasta).Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 18.04.2013 15:20
Musi być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak