Grill: Filet z halibuta grillowany w foliowej kieszonce z kaparami i suszonymi pomidorami

Grill: Filet z halibuta grillowany w foliowej kieszonce z kaparami i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa z oliwek

    50 ml
  • czosnek

    8 ząbków
  • pomidory suszone Smak

    100 g
  • kapary całe Smak

    50 g
  • cytryna

    1 szt
  • rukola

    1 opakowanie
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    16 szt
  • orzeszki pini (prażone)

    2 łyżki
  • miód

    4 łyżki
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • sól czosnkowa Prymat

    do smaku
  • pieprz czarny grubo mielony

    do smaku
  • bazylia otarta Prymat

    do smaku
  • przyprawa do ryb

    0,5 opakowania
  • pieprz ziołowy

    do smaku
  • sok z limonki

    0,5 (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Oczyszczony, umyty i osuszony papierowym ręcznikiem filet z halibuta pokroić na 4 równe części, natrzeć Przyprawą do ryb Prymat i ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek. Suszone pomidory z oliwą połączyć z pokrojonymi na pół kaparami, całymi ząbkami czosnku, Pieprzem czarnym grubo mielonym i Bazylią Prymat. Tak przygotowaną mieszankę ułożyć na każdej porcji halibuta, a następnie obłożyć go dodatkowo plastrami cytryny. Folię złożyć nad rybą tak, aby powstała torebka, którą należy ułożyć na rozgrzanym grillu i piec przez około 15 minut. W międzyczasie przygotować sos, łącząc miód, ocet balsamiczny, sok z limonki, Sól czosnkową i Pieprz ziołowy Prymat. Rukolę wymieszać z pomidorami koktajlowymi i prażonymi orzeszkami piniowymi. Przygotowaną sałatkę przełożyć na talerze, a następnie ułożyć na niej grillowanego halibuta wraz z dodatkami. Całość skropić sosem miodowo-balsamicznym i podawać.

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

31.01.2014 13:01
Danie przepyszne, dziś zrobiłam, co prawda z inną rybą i z braku rukoli pojawiła się roszpunka. Fajny smaczek nadaje sos z miodu i octu balsaminczego, polecam!

idealme

18.04.2013 14:56
musi być pyszne! :)

Luki

18.04.2013 14:44
pięknie podany

Krzysztof15

18.04.2013 14:41
zapowiada się pysznie

Wiesława1

18.04.2013 14:37
ciekawe danie

Janina

18.04.2013 13:00
Bardzo smaczne

msmors

18.04.2013 12:55
super danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat