Sałatka z łososiem i granatem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Szukacie orzeźwiającego i lekkiego dania, które idealnie sprawdzi się w najbardziej upalne dni w roku? Sięgnijcie po przepis na sałatkę z rukoli z łososiem i granatem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    300 g

Marynata do łososia:

  • sok z połowy cytryny

  • sok z połowy limonki

  • sok z pomarańczy

    1/2 sztuki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/4 łyżeczki

Dressing do sałatki:

  • cukier drobny

    3 łyżki
  • ocet balsamiczny

    5 łyżek
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki

Sałatka:

  • rukola

    200 g
  • granat

    1 sztuka
  • bagietka

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj sok cytryny, limonki, pomarańczy i oliwę z oliwek. Dodaj sól, pieprz i suszoną bazylię.

Odetnij skórkę z łososia i pokrój go w cienkie plasterki. Umieść je na talerzu obok siebie.

Polej plastry łososia marynatą z cytrusów. Odstaw na 10 minut.

W garnuszku umieść ocet balsamiczny i drobny cukier. Gotuj do rozpuszczenia cukru i zgęstnienia sosu.

Odstaw zredukowany sos do ostygnięcia i dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki białego pieprzu mielonego. Całość wymieszaj za pomocą trzepaczki.

Rukolę przełóż do miski wraz z pestkami z jednego owoca granatu. Lej gotowy dressing i wymieszaj.

 

Doradca Smaku
Sałatkę podawaj z plastrami łososia i bagietką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat