Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto wykwintne

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO BIAŁE
białko 6 szt
cukier 1,5 szkl
mąka ziemniaczana 1 szkl
ocet 1 łyżka
olej 1/3 szkl
Ciasto żółte:
żółtko jajek 6 szt
jajko 2 szt
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
olej 1/3 szkl
Krem:
mleko 1 i 3/4 szkl
budyń śmietankowy 1 szt
cukier 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 szt
margaryna 1 szt
DODATKOWO:
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
wrzątek 0,5 szkl
cukier 1 łyżka
galaretka agrestowa
biszkopty okrągłe 1 opakowanie
polewa czekoladowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wykwintne

Kroki postępowania

1
Ciasto jasne:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem.
Krok 1 - Ciasto wykwintne foto
2
Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie miksujemy.
Krok 2 - Ciasto wykwintne foto
3
Ciasto ciemne:
Żółtka i jaja ucieramy z cukrem do białości.
Krok 3 - Ciasto wykwintne foto
4
Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
Krok 4 - Ciasto wykwintne foto
5
Ciasto wykładamy na przemian kupkami na blachę 25/36 wyścieloną papierem do pieczenia.
Krok 5 - Ciasto wykwintne foto
6
Ciasto od góry tak na głębokość 1 cm mieszamy widelcem aby powstała taka nierówna mozaika jak na zdjęciu. Pieczemy do 35 minut w 180 stopniach. Chłodny przekrawamy na pół.
Krok 6 - Ciasto wykwintne foto
7
Krem:
Budyń gotujemy na mleku z cukrami.
Krok 7 - Ciasto wykwintne foto
8
Chłodny budyń dodajemy do utartej margaryny lub masła jak kto woli.
Krok 8 - Ciasto wykwintne foto
9
Połowę masy wykładamy na przekrojony placek.
Krok 9 - Ciasto wykwintne foto
10
Biszkopciki nasączamy chłodnym ponczem przygotowanym z podanych składników.
Krok 10 - Ciasto wykwintne foto
11

Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 litra wody. Odstawiamy do stężenia.

Krok 11 - Ciasto wykwintne foto
12
Na masę wykładamy nasączone biszkopciki a na nie mocno tężejącą galaretkę.
Krok 12 - Ciasto wykwintne foto
13
Na galaretkę dajemy resztę masy i przykrywamy ciastem.
Krok 13 - Ciasto wykwintne foto
14
Ciasto polewamy gdzieniegdzie polewą.
Krok 14 - Ciasto wykwintne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta 16.01.2024 13:38
Ile opakowań galeretek? W składnikach teraz jest wpisana "galaretka agrestowa" bez podania ile, a w przygotowaniu jest "galaretki" a nie galaretka.
Ewelina1991 05.06.2014 12:45
kuszący placuszek
rutynka 15.04.2014 13:41
bardzo wykwintne! pychotka!:)
pawlito 15.02.2014 09:25
fantastyczne ciasto
fotoviderek 11.02.2014 17:19
Prezentuje się wybornie :)
ppaulina 13.12.2013 17:17
wygląda rewelacyjnie
mela25 04.12.2013 18:00
wygląda przepysznie
Malgorzata549 02.10.2013 14:05
upiekłam w sobotę - bardzo dobry
matesko 23.09.2013 13:13
smaczne ciasto
MarianM 22.09.2013 23:55
Kiedyś go piekłem, ale niestety beza w cieśnie mi się nie upiekła i była twarda jak żelatyna :/ Twój wygląda wspaniale .
as28 15.09.2013 08:34
mniam mniam
migotka28 29.08.2013 21:45
piękne ciacho
babajaga1969 29.08.2013 14:27
pyszne musi być
Malgorzata549 29.08.2013 07:56
ciekawie wygląda
treonina 28.08.2013 21:32
prezentuje się cudownie!
rutynka 23.08.2013 12:13
mmm palce lizać!
Kuchareczka2 09.08.2013 21:38
wygląda bardzo atrakcyjnie
RenataZ-et 08.08.2013 21:36
wygląda rewelacyjnie!
Renata 03.08.2013 08:36
przepyszne ciasto, rewelacja!
Beatris 31.07.2013 14:01
Fajnie wygląda. Z chęcią takie przygotuję, żeby poznać jego smak.
Janina 29.07.2013 14:03
Pyszności;)
artur7 23.07.2013 18:54
bardzo smaczne
Katarzyna54 19.07.2013 09:35
wygląda pysznie
Sylwia26 14.07.2013 10:45
ślinka leci
ppaulina 08.07.2013 20:47
wygląda bardzo ciekawie wypróbuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak