Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z cukrem perlistym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
cukier 15 dag
drożdże 3 dag
białko 1 sztuka
mleko 230 ml
masło 20 dag
jajko 3 sztuki
cukier puder
cukier perlisty 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z cukrem perlistym

Podgrzać mleko. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Wymieszać z mlekiem i rozpuścić. Do miski przesiać przez sito mąkę. Wlać do zrobionego w mące otworku roztwór z drożdżami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Masło rozpuścić (odstawić do wystudzenia). Dodać jajka, cukier, rozpuszczone masło Wsypać całe opakowanie cukru perlistego. Wyrobić ciasto. Przełożyć do formy. Piec ok. 1 godzinę w 180 st. ustawiając piekarnik najpierw na pieczenie dolne (20 minut) a następnie na pieczenie góra- dół na pozostałe 40 minut. Po upieczeniu wyjąć jeszcze ciepłą z formy i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak