Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone zapiekane z tymiankiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 120 g
śmietana 30% 50 ml
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól czosnkowa jodowana Prymat ½ łyżeczki
białko 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 2 łyżki
karkówka 400 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone zapiekane z tymiankiem

Kroki postępowania

1
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do szklanego naczynia. Posypać papryką słodką mieloną, pieprzem ziołowym i oprószyć solą czosnkową. Wymieszać. Wstawić na 12 godzin do lodówki.
Krok 1 - Mielone zapiekane z tymiankiem foto
2
Przyprawione mięso wyjąć z lodówki. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy dodać bułkę tartą, śmietanę, sos sojowy i posiekaną natkę pietruszki. Wyrobić masę mięsną.
Krok 2 - Mielone zapiekane z tymiankiem foto
3
Na samym końcu masę mięsną połączyć z pokrojonymi na plastry (wcześniej obgotowanymi) pieczarkami i pianą ubitą z białka.
Krok 3 - Mielone zapiekane z tymiankiem foto
4
Formować owalne kotleciki i układać jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Pomiędzy kotleciki powkładać gałązki świeżego tymianku. Całość skropić olejem rzepakowym.
Krok 4 - Mielone zapiekane z tymiankiem foto
5
Zapiekać 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Podawać z podsmażonymi pieczarkami i odrobiną ulubionej 'zieleniny'.

Smacznego :)
Krok 5 - Mielone zapiekane z tymiankiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pomocnik 01.04.2013 12:12
pięknie wygląda
mela25 01.04.2013 09:36
pyszne miesko
Agnieszka-87-25 01.04.2013 09:35
wyglądają bardzo smacznie :)
Agnieszka_B 01.04.2013 01:25
Polecam - szczególnie, że nie trzeba stać nad patelnią, smażyć i przekręcać. Wystarczy takie kotleciki uformować i wstawić do piekarnika. Mniej pracy, a moim zdaniem lepszy efekt końcowy.
Adamorek 01.04.2013 01:12
uwielbiam tymianek do mięs
beniaminek 31.03.2013 22:38
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak