Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Przepis dnia, odc. 24. Zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory
4 szt. (malinowe)
kasza jęczmienna
1 szklanka (ugotowanej)
pieczarki
200 g (plastry)
żółty ser
3 łyżki (starty)
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
olej rzepakowy
2 łyżki
natka pietruszki
1/2 pęczka
orzechy włoskie
1 łyżka (posiekane)
czosnek
2 ząbki (posiekane)
Sól ziołowa jodowana Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
bazylia
(do smaku)
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 24. Zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Pomidory przekroić w poprzek na pół, wydrążyć gniazda nasienne wraz z sokiem.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 24. Zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym foto
2
Pomidory oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki podsmażyć na oleju do momentu odparowania wody.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 24. Zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym foto
3
Do miski włożyć ugotowaną kaszę, pieczarki, połowę tartego sera, bułkę tartą, orzechy, olej, posiekaną natkę pietruszki i czosnek.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 24. Zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym foto
4
Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 24. Zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym foto
5
Połówki pomidorów napełnić farszem mocno dociskając, posypać tartym serem i piec 20 minut w temperaturze 180°C.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 24. Zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak