Przepis dnia, odc. 24. Zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    4 szt. (malinowe)
  • kasza jęczmienna

    1 szklanka (ugotowanej)
  • pieczarki

    200 g (plastry)
  • żółty ser

    3 łyżki (starty)
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • orzechy włoskie

    1 łyżka (posiekane)
  • czosnek

    2 ząbki (posiekane)
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    (do smaku)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    (do smaku)
  • Papryka słodka mielona Prymat

    (do smaku)
  • bazylia

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 24. Zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym foto
Pomidory przekroić w poprzek na pół, wydrążyć gniazda nasienne wraz z sokiem.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 24. Zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym foto
Pomidory oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki podsmażyć na oleju do momentu odparowania wody.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 24. Zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym foto
Do miski włożyć ugotowaną kaszę, pieczarki, połowę tartego sera, bułkę tartą, orzechy, olej, posiekaną natkę pietruszki i czosnek.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 24. Zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym foto
Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 24. Zapiekane pomidory z farszem pieczarkowym foto
Połówki pomidorów napełnić farszem mocno dociskając, posypać tartym serem i piec 20 minut w temperaturze 180°C.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat