Przepis i sposób przygotowania na: Koszyczek wielkanocny z babeczkami
Kroki postępowania
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Dodać żółtka i mąkę i proszek do pieczenia. Nałożyć uzyskaną masę do foremek i piec w tempetarurze 180 stopni przez 20-25 minut
Masa plastyczna:
Do ml gorącej wody dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Następnie dodać glukozę i też mieszać do rozpuszczenia. Wszystko powinno się rozpuścić i połączyć w jednolita konsystencję. Gdy płyn przestygnie ale nie stężeje dodawać po trochu cukru pudru i zagniatać dosypując ciągle cukier puder. Masa powinna wchłonąć cały puder lecz należy dodawać go partiami. Być może nie wykorzysta się całej podanej ilości cukru pudru. Należy uważać aby masa nie była zbyt sucha. Wyrabiać masę aż do momentu kiedy uzyska ona konsystencję plasteliny. Na koniec można dodać aromat i barwniki. Natychmiast po przygotowaniu szczelnie zawinąć w folię spożywczą. Część masy wkładamy w rękaw cukierniczy i ozdabiamy wg uznania, resztę przechowujemy w lodówce.
Mąkę przesiej, masło roztop, odstaw. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i łyżką mąki oraz kilkoma łyżkami letniego mleka. Odstaw na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z żółtkami, resztą mleka i solą. Wyrabiaj aż składniki dobrze się połączą. Dodaj stopione letnie masło oraz skórkę otartą z cytryny. Dalej wyrabiaj ręką, aż ciasto stanie się elastyczne, gładkie i zacznie odchodzić od ręki. Uformuj z niego kulę, oprósz mąką, nakryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 40 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. ½ cm na podsypanej mąką dużej desce do krojenia. Ostrym nożem podziel go na 26 pasków ok. ½ -cm grubości.
Dłonie dokładnie natrzyj mąką. 13 pasków ciasta ułóż obok siebie w 0,5cm odstępach na płachcie śliskiego papieru. Przeplataj między nimi pozostałych 13 pasków, aż powstanie gęsta siatka.
Żaroodporną miskę o śr 17 cm odwróć do góry dnem, posmaruj masłem, nakryj plecionką. Zbędne ciasto odetnij. Plecionkę posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz w misce 45 min w temp 220stC.
Odcięte ciasto zagnieć, uformuj z niego dwa wałki. Jeden zlep w okrąg o śr 17cm, z drugiego zrób ucho koszyka. Wszystkie elementy też posmaruj żółtkiem. Piecz 25 min w temp 220stC.
Z cukru i wody zrobić gęsty lukier. Sklejaj nim poszczególne części koszyka, gdy już ostygną. Gotowy koszyk odstaw na 30 minut aby dobrze wysechł.