Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini American Cake

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
cukier puder 0,5 kubka
laska wanilii 1 szt
jaja 2 duże
mąka pszenna 1 kubek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
czekolada gorzka 1 tabliczka
masa
orzechy włoskie 1 kubek rozłupanych
laska wanilii 1 szt
mleko 0,5 kubka
mleko w proszku 3/4 kubka
masło 200 g
miód 3 łyżki
cukier puder 3 łyżki
DODATKOWO:
galaretka cytrynowa
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Mini American Cake

Kroki postępowania

1
zrobić ciastk wg tego przepisu:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/274453/ciastka-malibu-i-paluszi.html
Kształt odbić z formy w której będzie następnie pieczone ciasto. Dwa większe kółka i jedno mniejsze.
Pół galaretki zrobić wg przepisu na opakowaniu. Wylać na blaszkę tak aby galaretka miała grubość 0,5cm. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Krok 1 - Mini American Cake foto
2
Następnie masło utrzeć z cukrem w robocie kuchennym i ciągle miksując dodawać mąkę, ziarenka wanilii, jajka, proszek do pieczenia. Przelać ciasto do dwóch małych foremek na babki. Do reszty ciasta dodać połowę roztopionej na parze wodnej i przestudzonej czekolady. Przelać do małej płaskiej foremki (np na małe tarty). Do reszty ciasta dodać resztę roztopionej czekolady i przelać do foremki na muffinkę. Ciasta piec w 180 stopniach przez 20min. Wyciągnąć z piekarnika, wyciągnąć z blaszek i poczekać aż ostygną.
Krok 2 - Mini American Cake foto
3
Orzechy dobrze zmiksować, dodać masło i dobrze razem wymieszać aby powstała gładka masa. Dodawać powoli resztę składników ciągle miksując (ja dodałam jeszcze łyżkę kakao 80%).

Następnie z galaretki wyciąć kółka (blaszką w której piekliśmy ciasto 2 kółka i 1 kółko z blaszki na muffinkę).

Układać: Ciastko malibu, galaretka, babka, masa, ciastko czekoladowe, ciastko malibu, galaretka, babka, masa, ciasteczko malibu, galaretka, muffinka czekoladowa.

Całe ciasto nasmarować masą i udekorować żurawiną.
Krok 3 - Mini American Cake foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 09.01.2014 18:32
ciekawe, ciekawe ;)
agnieszka214 31.08.2013 19:16
pracochłonne ale pomysłowe
rjustysia 15.06.2013 23:35
Bardzo interesujący przepis, ciekawie to wygląda :)
Kolorowa 14.05.2013 19:53
Wygląda niesamowicie
Stenka 30.03.2013 11:16
apetycznie wygląda
caralajna 28.03.2013 18:39
nie znam tego ciasta, ale ciekawie wygląda :)
matesko 26.03.2013 08:39
zapewnie bardzo smaczne to ciasto
Magda24 24.03.2013 23:45
super deser
miki47 24.03.2013 13:31
smazny przepis
wyattearp 24.03.2013 13:26
bardzo ciekawie wygląda
malaczarna23 24.03.2013 12:12
znakomite ciasto :)
pycia9 24.03.2013 11:46
hihi fajny przepis
SylwiaMagdaSabin 24.03.2013 11:35
świetne ciacho
wiola333 24.03.2013 11:17
bardzo smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak