Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak z masą ziemniaczano pieczarkową

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
cukier 2 łyżki
sól szczypta
masło 15 dag
jajko 3 sztuki
drożdże 5 dag
śmietana gęsta 1/2 szklanki
ziemniaki ugotowane 1/2 kg
natka pietruszki do smaku
pieczarki 30 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z masą ziemniaczano pieczarkową

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło. następnie dodajemy jajka.

Dożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy do reszty, dodajemy także smietanę i zioła.

Zagniatamy ciasto i odstawiamy na ok 30 minut.
nastepnie rozwałkowywujemy. Smarujemy wodą.
Krok 1 - Kulebiak z masą ziemniaczano pieczarkową foto
2
ziemniaki ugotowane przekręcamy przez maszynkę. Pieczarki obieramy, płuczemy, kroimy w paski. Dodajemy natkę. Podduszamy. Dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy do smaku. Wykładamy porcję na rozwałkowaną część ciasta. Zwijamy w rulonik
Krok 2 - Kulebiak z masą ziemniaczano pieczarkową foto
3
boki łączmy. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem pieczeniowym w temo 180 stopi w rozgrzanym piekarniku, sprawdzajac wykałaczką czy ciasto jest gotowe
Krok 3 - Kulebiak z masą ziemniaczano pieczarkową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 27.03.2013 17:52
dziękuję za wyjaśnienie.. Twój komentarz zabrzmiał dwuznacznie dla mnie. Pozdrawiam i dziękuję ,za odwołanie do mojej odpowiedzi :).
Henryka2 27.03.2013 11:08
Przeczytaj sobie jeszcze raz ze zrozumieniem.Jaka myśl by Ci się nasunęła gdyby ktoś zachwalał mój przepis minutę po dodaniu go, pisząc jaka ta potrawa jest smaczna.Nie,że wypróbuje, że ciekawa (nawiasem mówiąc zapomniałam chyba napisać,że bardzo mi się ten kulebiak podoba). Chodziło mi nie o obrażanie kogokolwiek, tylko o odpowiedzialność za słowa.To tyle.Jeśli poczułaś się dotknięta - przepraszam,że nie napisałam jaśniej o co mi chodzi.
TEtalicha 22.03.2013 19:57
Henryko co masz na myśli nowe wcielenie autorki? chyba oceniasz coś bez podstawnie.. nie życzesobię tego typu "tekstów", gdyż obrażają mnie i Użytkownika Rafał& GAbi
Henryka2 22.03.2013 19:06
Rafał&Gabi Wypróbowaliście ten przepis? Poleca się to co się zrobiło, Wy przez godzinę na pewno nie zdążyliście (minęła tylko 1 godzina od dodania przepisu do napisania komentarza)Chyba,że to nowe wcielenie autorki.
Rafał3 22.03.2013 16:14
świetny pomysł, świetny smak.... wszystko świetne polecam
Boska_Agatka 22.03.2013 16:11
no no no ale pychotka palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak