Przepis i sposób przygotowania na: Chleb razowy z mąką orkiszową
Kroki postępowania
ZACZYN: Najlepiej zacząć o godz. 16:00.
2 łyżki zakwasu, 100 g mąki żytniej i 100 ml wody wymieszać i odstawić do ciepłego miejsca.
Następnie o 23:00 do w/w ciasta dodać 100 g mąki żytniej i 100 ml wody, wymieszać i również odstawić w ciepłe miejsce. Trzecie etap o godz. 8:00 - do w/w ciasta dodajemy 80 g mąki żytniej i 100 ml wody i odstawiamy na 3-4 godziny.
CIASTO: Do zaczynu dodajemy 500 g mąki orkiszowej i 50 g mąki pszennej, następnie dodajemy wodę, sól i cukier (rozpuszczone w wodzie). Wodę dodajemy stopniowo i mieszamy wszystkie składniki. Następnie wsypujemy 2 łyżki pestki dyni. Ciasto mieszamy mikserem z odpowiedniki końcówkami.