Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepsza pizza na grubym spodzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 165 ml
cukier 1 łyżka
drożdże 20 g
masło 65 g
jajko 2 sztuki
sól 1/4 łyżeczki
mąka pszenna 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsza pizza na grubym spodzie

Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku. Dodać rozpuszczone masło, jajka, mąkę i sól, zagnieść gładkie ciasto, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. W połowie tego czasu ciasto szybko wyrobić. Po upływie tego czasu ciasto wyjąć, krótko wyrobić, wyłożyć na blaszkę do pieczenia (ok. 20x40cm), przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie nałożyć ulubiony sos pomidorowy (lub keczup), ułożyć cebulę, szynkę, pieczarki i posypać serem żółtym. Piec ok. 35 minut w 180ºC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 13.10.2013 21:52
uwielbiam pizzę
gosia1988 25.06.2013 18:51
fajny przepis i ja również do pizzy dodaję jajko
Katarzyna59 02.06.2013 08:49
świetny przepis
29.03.2013 14:21
pyszna też dodaję jajko, więc co to za zdziwienie od Pyzy?
Alex_M 19.03.2013 18:42
tak, dokładnie, z jajkiem
SmacznaPyza 19.03.2013 18:02
dziwne ciasto na pizzę - z jajkiem ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak