Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Anusiowy bigos

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
łopatka bez kości 600 gram
cebula 1 szt
sól
pieprz
przyprawa uniwersalna w płynie
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ziele angielskie 3 szt
mąka pszenna 3 łyżki
masło 4 łyżki
kiełbasa wiejska 1-2 laski
smalec 3 łyżki
boczek wędzony 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Anusiowy bigos

Kroki postępowania

1
Kapuste kiszoną lekko odcisnąć i ugotować na półmiękko z dodatkiem lisci laurowych i ziela angielskiego. Jeśli jest zbyt kwaśna to przed gotowaniem można delikatnie wypłukać.
Krok 1 - Anusiowy bigos foto
2
Mięso ugotować i pokroić w kostkę. Wywarem z miesa podlewać bigos w miarę potrzeby. (można go też wykorzystać jak baza do zupy). POkrojone mięso połączyć z kapustą.
Krok 2 - Anusiowy bigos foto
3
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Gotowy połaczyc z kapustą.
Krok 3 - Anusiowy bigos foto
4
Cebulę pokroic w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do kapusty. Kiełbasę podsmażyć na smalcu. Połączyc z bigosem.
Krok 4 - Anusiowy bigos foto
5
Z maki i masła zrobic zasmażkę. Dodać do bigosu.
Krok 5 - Anusiowy bigos foto
6
Bigos doprawić do smaku pieprzem, przyprawą uniwersalną w płynie (maggi) i ewentualnie solą. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Krok 6 - Anusiowy bigos foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 02.03.2014 13:34
taki bigosik to ja zawsze chętnie
Danka 13.10.2013 03:41
ciekawy pomysł
Wojt@s
Wojt@s 09.07.2013 09:32
oj nie, ale głody sie zrobiłem jak przeczytałem Twój opis dania :(
Dorota59 07.07.2013 14:47
lubimy jako dodatek
jasiek 19.03.2013 01:17
taka jak by kapustka na ciepło

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak