Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowo-herbatnikowe kuleczki z migdałem w środku.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
cukier puder 1 szklanka
jajko 2 sztuki
herbatniki 200 g
wiórki kokosowe
migdały

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowo-herbatnikowe kuleczki z migdałem w środku.

Kroki postępowania

1
Miękkie,rozpuszczone masło zmiksowałam z cukrem pudrem i jajkami.Do zmiksowanych składników dodałam wiórki kokosowe-około 100g.Wszystko razem przez moment jeszcze miksowałam.Herbatniki rozkruszyłam za pomocą tłuczka na drobne kawałeczki,w miarę możliwości na proszek,miazgę.Ja rozdrobniłam je za pomocą tłuczka,mając okazję tym samym do upustu energii,emocji,ale wszelkie techniki są dozwolone,grunt,by był efekt,by herbatniki były pokruszone. Pokruszone herbatniki dodałam do wcześniej zmiksowanego masła,cukru pudru,jajek i kokosowych wiórek.Chwilę wszystko razem miksowałam,aż do połączenia się składników i powstania jednolitej masy.
Krok 1 - Kokosowo-herbatnikowe kuleczki z migdałem w środku. foto
2
Z powstałej masy robiłam kuleczki.Brałam trochę owej masy,spłaszczałam ją i kładłam na jej środku migdał.Z masy i migdała robiłam kuleczkę,którą następnie obtaczałam w wiórkach kokosowych.
Krok 2 - Kokosowo-herbatnikowe kuleczki z migdałem w środku. foto
3
Tak postępowałam każdorazowo rolując kolejne kuleczki z migdałem w środku,tak rolowałam kulkę,by migdał był w środku,by okalała go masa.Kuleczek wyszło sporo,a ich robienie nie zajęło dużo czasu, sprawnie poszło.Do zrobienia kulek zużyłam około 200g wiórek kokosowych-licząc to co dodałam do środka oraz ilość,jaką użyłam do obtaczania.Kulki przed zjedzeniem należy schłodzić w lodówce-lepiej wtedy smakują,są lekko chrupiące i ogólnie należy je przechowywać po przygotowaniu w lodówce.Kulki są słodkie,ale nie mdlące,przy ich zjadaniu migdał w środku jest przyjemną,smakowitą niespodzianką.
Krok 3 - Kokosowo-herbatnikowe kuleczki z migdałem w środku. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 13.08.2013 09:52
świetny przepis, muszą być pyszne
Magda24 19.03.2013 10:02
fajne swojskie rafaello - lubię takie :)
Andrzej8 18.03.2013 15:03
ciekawe jak smakują te kuleczki
Katarzyna34 18.03.2013 14:47
super wypróbuje na pewno
fotoviderek 18.03.2013 07:34
Wspaniałe kulki :)
paulina2157 17.03.2013 20:48
apetyczne słodkości
Renataj 17.03.2013 18:27
Pyszny pomysł.
mic 17.03.2013 18:21
tez je robie, są przepyszne
noninka77 17.03.2013 18:04
domowe rafaello:) super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak