Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    400 g
  • boczek wędzony

    250 g
  • przecier pomidorowy

    1 kartonik
  • cebula

    2 szt
  • marchewka

    1 szt
  • liść laurowy

    3 szt
  • ziele angielskie

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżka
  • sól, pieprz, papryka ostra, cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie.

Gotujemy ją do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem soli.

Boczek, cebulę i marchewkę kroimy w kostkę.

W rondlu podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i marchewkę. Dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, ostrą paprykę i szczyptę cukru.

Gdy marchewka zmięknie, dodajemy fasolę i majeranek. Jeśli wolimy rzadszą, można dodać wody, w której gotowała się fasola lub więcej przecieru pomidorowego.

Chwilę gotujemy razem, podajemy z chlebem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rjustysia

07.01.2012 12:37
Bardzo dawno nie jadłam... Nabrałam ochoty na taką fasolkę ;)

Żaneta1

02.12.2011 17:48
super

jarek4

25.11.2010 17:39
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat