Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym i puszystą pianką

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na pyszne cytrynowe ciasto z orzeźwiającą cytrynową pianką i aksamitnym kremem budyniowym. 

Składniki:

herbatniki 20 sztuk

Biszkopt:

cukier puder 1/2 szklanki
jajko 4 sztuki
mąka 2/3 szklanki
skrobia ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna do posmarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania formy

Poncz

woda 150 mililitrów
sok z cytryny 2 łyżki
cukier 2 łyżeczki

Masa

sok z cytryny 125 mililitrów
cukier 1 szklanka
masło 100 gramów
woda 1,5 szklanki
budyń śmietankowy 2 opakowania

Pianka cytrynowa

galaretka cytrynowa 1 sztuka
gorąca woda 1 szklanka
śmietana 36% 1 opakowanie
cukier puder 1 łyżka

Lukier

sok z cytryny 4 łyżki
cukier puder 100-150 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym i puszystą pianką

Ciasto:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.
Ciągle mieszając dodajemy cukier, a na końcu po jednym żółtku. W osobnej misce przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach.

Formę (średnica 18 cm) smarujemy margaryną (boki nie!) i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180°C.


Masa budyniowa:

Sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier gotujemy. 0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami. Dodajemy do gotującej się wody i szybko mieszamy. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy zimny budyń. Dokładnie mieszamy.


Poncz do nasączenia ciasta :

Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt.

Na biszkopt wlewamy budynie. Delikatnie wygładzamy i wkładamy do lodówki.


Pianka cytrynowa:

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Ciągle miksując, stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. Wlewamy na masę budyniową. Na górze układamy herbatniki (jeden obok drugiego).


Lukier:

Sok z cytryny rozcieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy taką ilość cukru pudru, by masa była gęsta, ale smarowna. Przygotowanym lukrem dokładnie smarujemy herbatniki. Ozdabiamy listkami czekoladowymi i kawałkami cytrynki. Odstawiamy do "przegryzienia".

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 10.04.2016 20:12
smakowite ciacho
sylwia_mc 30.08.2013 09:15
Niestety z podanych składników nie wyrósł mi biszkopt??
EW 17.01.2024 23:32
może to kwestia jajek albo przewiania biszkoptu podczas pieczenia? Ja dopiero upiekłam i wyrósł bardzo ładny i zbity biszkopt pięknie pachnący.
Malinka 21.03.2013 21:51
Takie ciasto to sama słodycz i aż jeść się chce!
GOSIA18 07.03.2013 15:36
idealny i pyszny
Magula 07.03.2013 12:24
pieknie wygląda ten kawałeczke ciasta, aż chce się go zjeść
Rafał10 07.03.2013 11:50
ślinka cieknie... Przepyszne!
Katarzyna34 07.03.2013 10:32
wspaniale wygląda
Paolcia 07.03.2013 09:57
pychota :) uwielbiam takie ciasta
IwonaDD 07.03.2013 09:55
prezentuje się rewelacyjnie
malaczarna23 07.03.2013 09:50
rewelacja :)
Boska_Agatka 07.03.2013 09:48
paluszki lizać
gosia1988 07.03.2013 09:34
piękne ciasto; ale bym zjadła kawałek :)
Ania321 07.03.2013 09:03
chętnie zjadłabym kawałek :)
cukiereczek 07.03.2013 09:00
aż ślina leci od samego patrzenia
Pyszota 07.03.2013 08:47
same pyszności
sara1 07.03.2013 08:29
bardzo apetyczne ciacho
iziona 07.03.2013 08:08
Ciasto wygląda na przepyszne :)
Agnieszka-87-25 07.03.2013 07:52
ale pyszność, jakie idealne, ładnie udekorowane i przyciąga wzrok
kasienka23 07.03.2013 07:34
bardzo lubię to ciasto, w swoich przepisach mam podobne, polecam!
miroslawa 07.03.2013 07:18
to jest fantastyczne ciacho, wielokrotnie go robiłam i zrobiło furorę, smak niebiański
EW 17.01.2024 23:34
zgadzam się! zwłaszcza latem jest wspaniale orzeźwiający! zamiast się zachwycać wyglądem, polecam wszystkim upiec to ciasto i podzielić się wtedy opiniami i wskazówkami jeśli wynikły jakieś podczas przygotowywania ciasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak