Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym i puszystą pianką
Ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.
Ciągle mieszając dodajemy cukier, a na końcu po jednym żółtku. W osobnej misce przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach.
Formę (średnica 18 cm) smarujemy margaryną (boki nie!) i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180°C.
Masa budyniowa:
Sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier gotujemy. 0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami. Dodajemy do gotującej się wody i szybko mieszamy. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy zimny budyń. Dokładnie mieszamy.
Poncz do nasączenia ciasta :
Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt.
Na biszkopt wlewamy budynie. Delikatnie wygładzamy i wkładamy do lodówki.
Pianka cytrynowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Ciągle miksując, stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. Wlewamy na masę budyniową. Na górze układamy herbatniki (jeden obok drugiego).
Lukier:
Sok z cytryny rozcieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy taką ilość cukru pudru, by masa była gęsta, ale smarowna. Przygotowanym lukrem dokładnie smarujemy herbatniki. Ozdabiamy listkami czekoladowymi i kawałkami cytrynki. Odstawiamy do "przegryzienia".
Smacznego!