Szynka wędzona

Szynka wędzona

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    10 kg
  • sól peklowa

    20 dag
  • czosnek

    5 g
  • liść laurowy

    5 g
  • ziele anielskie

    5 g
  • woda

    2,5 (źródlana)
  • owoc jałowca

    kilka szt.
  • pieprz czarny ziarnisty

    5 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso uformować i podzielić na małe szynki.Owinąć je w siatkę wędliniarską dobrze zawiązać sznurkiem . Wodę zagotować ostudzić ,gdy będzie zimna wymieszać z solą peklową .Trzeba zaopatrzyć się w dużą strzykawkę i grubą igłę (najlepiej taką kupić w sklepie do wyrobów masarniczych) Wymieszaną wodą z solą naszpikować mięso strzykawką z każdej strony włożyć do garnka najlepiej kamiennego resztą zalewy zalać mięso,dodać wszystkie przyprawy,czosnek obrać pokroić na plasterki i takie włożyć na mięso do zalewy .

Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki lub inne zimne miejsce np do piwnicy na około 4 dni ( im dłużej mięso leży w zalewie tym jest miększe) i codziennie mięso przemasować lub odwracać w garnku.Po upływie czterech dni mięso wynosimy do wędzarni i wędzimy około 4 godz (do uzyskania złotego koloru) w temp około 90* drewnem olchowym lub jabłonią ,pod koniec wędzenia można dorzucić do paleniska drewna z jałowca wtedy mięso ma wspaniały kolor i aromat.

Po uwędzeniu zostawić szynkę do całkowitego ostygnięcia .Szynka jest gotowa do spożycia.Po uwędzeniu można ją jeszcze sparzyć w gorącej wodzie do 90* przez tyle godzin ile waży szynka dla podniesienia walorów smakowych jeżeli nie posiadamy termometru wówczas czas parzenia przelicza się na 1kg /1h zaś woda na granicy wrzenia,nie gotować!!! ale ja nie parzę wolimy tylko uwędzoną:) Potem możemy tylko delektować się smakiem własnej wędlinki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Izabela28

08.06.2015 13:15
przepyszna:)

krokus

03.03.2014 08:32
domowa wędlina najlepsza

barbara11561

13.12.2013 10:59
przepyszna taka swojej roboty-moje wczoraj się już uwędziły:)

Sarenka

25.07.2013 20:27
Uwielbiam!

Jodaj

12.04.2013 08:06
śliczna szyneczka :) super

Katarzyna54

06.03.2013 20:00
piękna, też taką robimy

gosia1988

06.03.2013 19:16
domowa najlepsza :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat