Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki chlebek

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 gram
drożdże 50 gram
sól 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
olej 7 łyżek
słonecznik łuskany do smaku
mak do smaku
zioła do smaku
sezam do smaku
Czarnuszka nasiona Prymat do smaku
woda 1 - 1 1/4 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki chlebek

Z podanego przepisu wyjdzie nam chlebek o wadze po upieczeniu - koło 1kg :)

Przesiewamy mąkę do miski, w mące robimy dołek wlewamy wodę i kruszymy drożdże do wody. Wsypujemy sól i cukier, dodajemy olej i dodatki do chlebka, np. zioła, cebulka podsmażona, czosnek, słonecznik, śliwka suszona.....

Od razu wyrabiamy łapkami ciasto w misce, jeśli trzeba podsypujemy mąką. Ciasto ma być elastyczne nie klejące.
Formujemy chlebek łapkami, kładziemy na blaszce lub do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Można naciąć nożem paseczki :) posypać makiem, sezamem.....

Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.

Pozostawiamy chlebek najlepiej w ciepłym miejscu na 30 minut coby troszkę podrósł. Następnie pieczemy około 30-40 minut. Ja po jakichś 20 minutach wyłączam górną grzałkę coby się zbytnio nie zrumienił ;)

Po upieczeniu chlebek można wyjąć z piekarnika od razu i najlepiej pozostawić do odparowania.

Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 05.03.2013 10:19
wyglada pysznie :)
IZABELA29 05.03.2013 09:52
jaki ładny
Janina 05.03.2013 08:17
bardzo pyszne
msmors 05.03.2013 08:16
bardzo ciekawy przepis
Bernadeta1 05.03.2013 00:04
pyszny taki chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak