Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pietruszki
- 1 szklanka wody
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka startego żółtego sera
- sól, pieprz
- świeży tymianek
PRZYGOTOWANIE:
Ptysie: Masło rozpuszczamy w garnku z wodą i solą. Zagotowujemy po czym dodajemy mąkę i mieszamy. Do przestudzonego ciasta dodajemy jajka, ser, posiekany tymianek i doprawiamy pieprzem. Masę wykładamy łyżką na blachę wyłożoną pergaminem i wypiekamy w temperaturze 190*C przez ok. 30 min.
Zupa: Pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, skrzydełka myjemy. Wszystko wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy 15 min. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i podduszamy na nim posiekaną natkę. Dodajemy ją do zupy wraz z jogurtem. Wszystko dokładnie blendujemy, doprawiamy do smaku i podajemy gorące z przygotowanymi wcześniej ptysiami. Smacznego!