Ciasto francuskie

Ciasto francuskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • śmietana

    4 łyzki
  • margaryna

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto I
Szklanke mąki przesiac, wbić jajko, dodac śmietanę, przesiekać nożem. Zagnieść ciasto tak jak na pierogi.
Ciasto II
Szklanka mąki, 20 dag margaryny przesiekać nożem na stolnicy. Szybko zawalać.
Oba ciasta włozyć do lodówki na 1-2 h.
Rozwałkować ciasto I, na to nałożyć ciasto II i lekko rozwałkować. Składac go w kopertę i znów przewałkować. Czynność tą powtórzyć 3 razy.
Ciasto francuskie ma różne zastosowanie. Można go podawać na słodko, np z kremem lub na ostro z papryką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwusia

21.06.2012 22:13
wspaniały przepis

Edyta31

02.07.2011 00:58
przepyszne :) super przepis!

ElizaT

23.01.2011 17:59
pycha

Monika193

02.08.2010 21:03
prosty przepis a dobry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat