Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z kurkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2,5 szkl.
margaryna stopiona 1/2 kost.
jajko 2 szt.
sól
drożdże 3 dkg.
Nadzienie:
olej 2 łyżki
cebula
masło 2 łyżki
sól i pieprz
jajko 4 szt.
śmietana kwaśna,gęsta 1,5 szkl.
natka pietruszki 1 pęczek
kurki 1 kg.
ser żółty 1/4 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z kurkami

na stolnicę wysypać mąkę,wkruszyć drożdże,dodać sól,jajka,stopioną margarynę wlewać stopniowo zagniatając ciasto tak aby powstała kula,schłodzić w lodówce,kurki oczyścić dokładnie umyć,kilka odłożyć,cebulę pokroić w kostkę zeszklić na rozgrzanym oleju,dodać masło i osuszone kurki wymieszać,doprawić do smaku solą i pieprzem przykryć i dusić ok.20min.aż grzyby zmiękną,jajka rozkłócić wymieszać ze śmietaną doprawić solą i pieprzem do smaku,schłodzonym ciastem wylepić wysmarowana formę do tarty a następnie podpiec w temp.180st.ok.3min.wyjąć z piekarnika podpieczoną tartę wyłożyć masę z kurek i zalać masą jajeczną,po wierzchu posypać startym serem i ponownie zapiec w temp.180st.ok.20min.po tym czasie na środku tarty ułożyć odłożone kurki i piec jeszcze 35min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 01.05.2013 19:26
fajny przepis
SylwiaMagdaSabin 25.02.2013 12:09
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak