Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Falafel z soczewicy 5 smaków w picie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica zielona 2 szklanki
jaja 3
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna
Kurczak panier do drobiu Prymat
kapusta pekińska 4 liście
pomidor 2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
majonez tradycyjny 2 łyżki
olej do smażenia
pita 8 sztuk
czarne oliwki bez pestek 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Falafel z soczewicy 5 smaków w picie

Kroki postępowania

1
Soczewicę płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości i odcedzamy.
Krok 1 - Falafel z soczewicy 5 smaków w picie foto
2
Wystudzoną soczewicę łączymy z trzema jajkami , dwoma łyżkami bułki tartej, solą i Kucharkiem do smaku. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, tak aby masa nie była zbyt rozdrobniona.
Krok 2 - Falafel z soczewicy 5 smaków w picie foto
3
Masę dzielimy na 5 części.Każdej części nadamy inny smak.
Krok 3 - Falafel z soczewicy 5 smaków w picie foto
4
Każdą część łączymy z inną przyprawą (Tymianek Prymat, Zioła prowansalskie Prymat, Sól ziołowa Prymat, Bazylia Prymat, Czosnek granulowany Prymat) w ilości dostosowanej do naszego smaku. Z reguły jest to mała łyżeczka. Ale to tylko moja sugestia. Znam wielu, którzy wolą intensywniejszy smak.
Krok 4 - Falafel z soczewicy 5 smaków w picie foto
5
Z masy lepimy małe kotleciki, które panierujemy. Masa lepi się do rąk, więc radzę formować kotleciki za pomocą dwóch łyżek i rzucać na panierkę. Masę w panierce można spokojnie formować, bez obaw, że przylepi się do palców.
Krok 5 - Falafel z soczewicy 5 smaków w picie foto
6
Najlepiej formować kotleciki różnych kształtów dla każdej przyprawy. Będziemy mogli je łatwo rozróżnić.
Krok 6 - Falafel z soczewicy 5 smaków w picie foto
7
Smażymy kotleciki na dosyć sporej ilości oleju.
Krok 7 - Falafel z soczewicy 5 smaków w picie foto
8
W międzyczasie szatkujemy kapustę i cebulę, kroimy pomidory i mieszamy z oliwkami i majonezem. Dosalamy do smaku.
Krok 8 - Falafel z soczewicy 5 smaków w picie foto
9
Podgrzewamy pitę w piekarniku. Możemy skorzystać i podgrzać również wszystkie kotleciki (ponieważ szybko stygną). Lepsza jest pita własnej roboty. Sprawdzony przepis znajdziecie wśród moich przepisów ;)
Krok 9 - Falafel z soczewicy 5 smaków w picie foto
10
W rozkrojoną pitę nakładamy surówkę i układamy kotleciki. Możemy serwować pitę jedno-smakową lub mieszać smaki kotlecików. Wszystko wg uznania.
Krok 10 - Falafel z soczewicy 5 smaków w picie foto
11
Jest to danie wegetariańskie, ale dość treściwe. Można się porządnie najeść i zaskoczyć bogactwem smaków. "Wielo-ziołowość" kotlecików gwarantuje, że ten falafel nam się nie znudzi. No i niejeden mięsożerca może zmienić zdanie co do diety wegetariańskiej ;) Smacznego!
Krok 11 - Falafel z soczewicy 5 smaków w picie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 03.03.2013 13:17
wspanialosci
Mysiunia 23.02.2013 18:27
Dziękuję za zgłoszenie - przepis został przyjęty do konkursu :)
oilliwka 23.02.2013 17:15
Z ciecierzycy jest tradycyjny falafel. Ja go trochę zmodyfikowałam :)
angelika14 23.02.2013 15:07
ciekawe, nigdy nie robiłam ani nie jadłam ale przyznam, że wygląda samkowicie
AURELKA 23.02.2013 14:30
rewelacja :)
ewelinapac 23.02.2013 14:27
super
Aga20 23.02.2013 14:25
Też robię falafel, ale z ciecierzycy:) Twoja wyglądają bardzo apetycznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak