Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Racuszki z cukinii i twarogu, odc. 9

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(245)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przed Wami przepis na pyszne racuszki z cukinii, czosnku, cebuli i twarogu, czyli tureckie mücver. Żeby zrobić te racuszki potrzebujecie: cukinię, cebulę, czosnek, twaróg, mąkę kukurydzianą i jajka. Ważne są świeże zioła, dlatego o nich nie zapomnijcie, a także przyprawy: kmin rzymski i pieprz. Racuszki będą wybornie smakować ze schłodzona sałatką z jogurtem i orzeszkami pinii. Smacznego!

Składniki:

Na sałatkę:

cebula czerwona 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pomidor 1 sztuka
bazylia świeża 1 pęczek
ser feta 100 gramów
jogurt grecki 100 mililitrów
orzeszki pinii 10 gramów

Na racuszki:

cebula 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
jajko 2 sztuki
twaróg tłusty 100 gramów
mąka kukurydziana 4 łyżki
zioła świeże mięta, bazylia, natka pietruszki, kolendra garść
olej rzepakowy 100 mililitrów
orzeszki pinii 50 gramów

Do smaku:

Sól ziołowa jodowana Prymat
Kmin rzymski mielony Prymat
Pieprz ognisty mielony Prymat

Porada

Ze względu na zawartość słonej fety, nie solimy sałatki. Dodatkowo zapobiegnie to puszczaniu wody przez warzywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Racuszki z cukinii i twarogu, odc. 9

Sałatka:

1 ząbek czosnek kroimy w plastry, czerwoną cebulę kroimy w piórka, sparzony i obrany pomidor kroimy w kostkę, bazylię siekamy. Ser feta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wrzucamy po kolei: jogurt grecki, czosnek, cebulę, pomidory, bazylię, ser feta, doprawiamy pieprzem ognistym i delikatnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki, aby się schodziła.

Racuszki:

W nowej misce ścieramy na tarce o dużych oczkach: czosnek, cebulę,  cukinię, wbijamy dwa jajka i doprawiamy solą ziołową. Dodajemy twaróg, orzeszki pinii (zostawiając garść do dekoracji) wsypujemy mąkę kukurydzianą, mieszamy, dodajemy kmin rzymski. Siekamy świeże zioła i dodajemy do ciasta na racuszki. Nagrzewamy patelnię i wlewamy olej. Nakładamy ciasto na racuszki, tak aby uformować okrągłe placki i smażymy z dwóch stron na złocisty kolor.

Racuszki podajemy obok z sałatką przełożoną do małej salaterki i posypaną orzeszkami pinii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pajonczek 28.08.2019 14:03
Czy zamiast mąki kukurydzianej można użyć zwykłej mąki pszennej?
Doradca Smaku 29.08.2019 08:10
Tak, można użyć mąki pszennej.
Bożena Matuszczyk 20.03.2019 11:17
Chętnie się poczęstuję tak pysznymi racuszkami.;)
bietka 19.03.2019 10:17
Takie racuszki są bardzo smaczne : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak