Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na sałatkę:
-
cebula czerwona
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
pomidor
1 sztuka -
bazylia świeża
1 pęczek -
ser feta
100 gramów -
jogurt grecki
100 mililitrów -
orzeszki pinii
10 gramów
Na racuszki:
-
cebula
1 sztuka -
cukinia
1 sztuka -
jajka
2 sztuki -
twaróg tłusty
100 gramów -
mąka kukurydziana
4 łyżki -
zioła świeże
mięta, bazylia, natka pietruszki, kolendra garść -
olej rzepakowy
100 mililitrów -
orzeszki pinii
50 gramów
Do smaku:
-
sól ziołowa
-
kmin rzymski
-
pieprz ognisty mielony
Sposób przygotowania
Sałatka:
1 ząbek czosnek kroimy w plastry, czerwoną cebulę kroimy w piórka, sparzony i obrany pomidor kroimy w kostkę, bazylię siekamy. Ser feta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wrzucamy po kolei: jogurt grecki, czosnek, cebulę, pomidory, bazylię, ser feta, doprawiamy pieprzem ognistym i delikatnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki, aby się schodziła.
Racuszki:
W nowej misce ścieramy na tarce o dużych oczkach: czosnek, cebulę, cukinię, wbijamy dwa jajka i doprawiamy solą ziołową. Dodajemy twaróg, orzeszki pinii (zostawiając garść do dekoracji) wsypujemy mąkę kukurydzianą, mieszamy, dodajemy kmin rzymski. Siekamy świeże zioła i dodajemy do ciasta na racuszki. Nagrzewamy patelnię i wlewamy olej. Nakładamy ciasto na racuszki, tak aby uformować okrągłe placki i smażymy z dwóch stron na złocisty kolor.
Racuszki podajemy obok z sałatką przełożoną do małej salaterki i posypaną orzeszkami pinii.
Ze względu na zawartość słonej fety, nie solimy sałatki. Dodatkowo zapobiegnie to puszczaniu wody przez warzywa.![]()
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się