Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Racuszki z cukinii i twarogu, odc. 9
Sałatka:
1 ząbek czosnek kroimy w plastry, czerwoną cebulę kroimy w piórka, sparzony i obrany pomidor kroimy w kostkę, bazylię siekamy. Ser feta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wrzucamy po kolei: jogurt grecki, czosnek, cebulę, pomidory, bazylię, ser feta, doprawiamy pieprzem ognistym i delikatnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki, aby się schodziła.
Racuszki:
W nowej misce ścieramy na tarce o dużych oczkach: czosnek, cebulę, cukinię, wbijamy dwa jajka i doprawiamy solą ziołową. Dodajemy twaróg, orzeszki pinii (zostawiając garść do dekoracji) wsypujemy mąkę kukurydzianą, mieszamy, dodajemy kmin rzymski. Siekamy świeże zioła i dodajemy do ciasta na racuszki. Nagrzewamy patelnię i wlewamy olej. Nakładamy ciasto na racuszki, tak aby uformować okrągłe placki i smażymy z dwóch stron na złocisty kolor.
Racuszki podajemy obok z sałatką przełożoną do małej salaterki i posypaną orzeszkami pinii.