Doradca Smaku X: Racuszki z cukinii i twarogu, odc. 9

odc. 9 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Racuszki z cukinii i twarogu, odc. 9

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przed Wami przepis na pyszne racuszki z cukinii, czosnku, cebuli i twarogu, czyli tureckie mücver. Żeby zrobić te racuszki potrzebujecie: cukinię, cebulę, czosnek, twaróg, mąkę kukurydzianą i jajka. Ważne są świeże zioła, dlatego o nich nie zapomnijcie, a także przyprawy: kmin rzymski i pieprz. Racuszki będą wybornie smakować ze schłodzona sałatką z jogurtem i orzeszkami pinii. Smacznego!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na sałatkę:

  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • pomidor

    1 sztuka
  • bazylia świeża

    1 pęczek
  • ser feta

    100 gramów
  • jogurt grecki

    100 mililitrów
  • orzeszki pinii

    10 gramów

Na racuszki:

  • cebula

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • jajka

    2 sztuki
  • twaróg tłusty

    100 gramów
  • mąka kukurydziana

    4 łyżki
  • zioła świeże

    mięta, bazylia, natka pietruszki, kolendra garść
  • olej rzepakowy

    100 mililitrów
  • orzeszki pinii

    50 gramów

Do smaku:

  • sól ziołowa

  • kmin rzymski

  • pieprz ognisty mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Sałatka:

1 ząbek czosnek kroimy w plastry, czerwoną cebulę kroimy w piórka, sparzony i obrany pomidor kroimy w kostkę, bazylię siekamy. Ser feta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wrzucamy po kolei: jogurt grecki, czosnek, cebulę, pomidory, bazylię, ser feta, doprawiamy pieprzem ognistym i delikatnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki, aby się schodziła.

Racuszki:

W nowej misce ścieramy na tarce o dużych oczkach: czosnek, cebulę,  cukinię, wbijamy dwa jajka i doprawiamy solą ziołową. Dodajemy twaróg, orzeszki pinii (zostawiając garść do dekoracji) wsypujemy mąkę kukurydzianą, mieszamy, dodajemy kmin rzymski. Siekamy świeże zioła i dodajemy do ciasta na racuszki. Nagrzewamy patelnię i wlewamy olej. Nakładamy ciasto na racuszki, tak aby uformować okrągłe placki i smażymy z dwóch stron na złocisty kolor.

Racuszki podajemy obok z sałatką przełożoną do małej salaterki i posypaną orzeszkami pinii.

Doradca Smaku
Ze względu na zawartość słonej fety, nie solimy sałatki. Dodatkowo zapobiegnie to puszczaniu wody przez warzywa.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

5 tygodni temu
Chętnie się poczęstuję tak pysznymi racuszkami.;)

bietka

19.03.2019 10:17
Takie racuszki są bardzo smaczne : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat