Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Racuszki z cukinii i twarogu, odc. 9

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(245)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przed Wami przepis na pyszne racuszki z cukinii, czosnku, cebuli i twarogu, czyli tureckie mücver. Żeby zrobić te racuszki potrzebujecie: cukinię, cebulę, czosnek, twaróg, mąkę kukurydzianą i jajka. Ważne są świeże zioła, dlatego o nich nie zapomnijcie, a także przyprawy: kmin rzymski i pieprz. Racuszki będą wybornie smakować ze schłodzona sałatką z jogurtem i orzeszkami pinii. Smacznego!

Składniki:

Na sałatkę:

cebula czerwona
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
pomidor
1 sztuka
bazylia świeża
1 pęczek
ser feta
100 gramów
jogurt grecki
100 mililitrów
orzeszki pinii
10 gramów

Na racuszki:

cebula
1 sztuka
cukinia
1 sztuka
jajko
2 sztuki
twaróg tłusty
100 gramów
mąka kukurydziana
4 łyżki
zioła świeże
mięta, bazylia, natka pietruszki, kolendra garść
olej rzepakowy
100 mililitrów
orzeszki pinii
50 gramów

Do smaku:

Sól ziołowa jodowana Prymat
Sklep Prymat
Kmin rzymski mielony Prymat
Sklep Prymat
Pieprz ognisty mielony Prymat

Porada

Ze względu na zawartość słonej fety, nie solimy sałatki. Dodatkowo zapobiegnie to puszczaniu wody przez warzywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Racuszki z cukinii i twarogu, odc. 9

Sałatka:

1 ząbek czosnek kroimy w plastry, czerwoną cebulę kroimy w piórka, sparzony i obrany pomidor kroimy w kostkę, bazylię siekamy. Ser feta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wrzucamy po kolei: jogurt grecki, czosnek, cebulę, pomidory, bazylię, ser feta, doprawiamy pieprzem ognistym i delikatnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki, aby się schodziła.

Racuszki:

W nowej misce ścieramy na tarce o dużych oczkach: czosnek, cebulę,  cukinię, wbijamy dwa jajka i doprawiamy solą ziołową. Dodajemy twaróg, orzeszki pinii (zostawiając garść do dekoracji) wsypujemy mąkę kukurydzianą, mieszamy, dodajemy kmin rzymski. Siekamy świeże zioła i dodajemy do ciasta na racuszki. Nagrzewamy patelnię i wlewamy olej. Nakładamy ciasto na racuszki, tak aby uformować okrągłe placki i smażymy z dwóch stron na złocisty kolor.

Racuszki podajemy obok z sałatką przełożoną do małej salaterki i posypaną orzeszkami pinii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pajonczek 28.08.2019 14:03
Czy zamiast mąki kukurydzianej można użyć zwykłej mąki pszennej?
Doradca Smaku 29.08.2019 08:10
Tak, można użyć mąki pszennej.
Bożena Matuszczyk 20.03.2019 11:17
Chętnie się poczęstuję tak pysznymi racuszkami.;)
bietka 19.03.2019 10:17
Takie racuszki są bardzo smaczne : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak