Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pączki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
drożdże 5 dek
mleko 3/4 szklanki
jaja 5 szt
margaryna 1/3 kostki
cukier 1/3 szklanki
tłuszcz do smażenia
marmolada
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: pączki

Kroki postępowania

1
Z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżeczki cukru i pół szklanki zrobić rozczyn. Mąkę przesiać i dodać wyrośnięte drożdże oraz ubite na parze ciepłe jajka z cukrem.Na koniec dodać stopiony ciepły tłuszcz. Ciasto dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - pączki foto
2
Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy wałek na wysypanej mąką stolnicy, który kroimy na jednakowe kawałki. Na środku każdego kawałka nakładamy porcję marmolady i formujemy pączki.Zostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - pączki foto
3
Wyrośnięte smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Układamy na ręcznikach aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ciepławe obtaczamy w cukrze pudrze.
Krok 3 - pączki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 23.02.2013 21:47
pączków to chyba nigdy nie będę miała dość :) rewelacja!
Marta1986 23.02.2013 12:41
pycha
David 23.02.2013 12:38
są super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak