Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z grzybami leśnymi na smażonych żeberkach i boczku
Kroki postępowania
- podsmażone żeberka wieprzowe,
- podsmażony boczek,
- 1 cebula,
- por,
- pietruszka,
- 2 marchewki,
- seler,
- suszone grzyby,
- 1 ząbek czosnku,
- papryka czerwona słodka i chilli,
- liść laurowy i ziele angielskie,
- rozmaryn,
- dodajemy sól i pieprz do smaku.
Całość gotujemy około 1,5 godziny. Po 1,5 godziny z buliony wyciągamy wszystkie składniki oprócz żeberek, boczku i grzybów.
1 cebulę kroimy w kostkę, 2 marchewki trzemy na tarce z grubymi oczkami, a jeden ząbek czosnku szatkujemy w drobną kosteczkę.
Kapustę kiszoną kroimy w mniejsze kawałki. Jak kapusta jest za kwaśna - dobrze ją wcześniej przepłukać w bieżącej wodzie.
Tak przygotowane składniki wrzucamy do bulionu, który gotował się już wcześniej około 1,5h.
Gotujemy kolejne 1,5 godziny.
Smacznego!