Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odwrócone ciasto pomarańczowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomarańcza 4-5 szt
mąka 125 g
cukier puder 120 g
masło 125 g
jaja 2 szt
aromat pomarańczowy 2 krople
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier brązowy 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Odwrócone ciasto pomarańczowe

Pomarańcze obrać ze skórek. Każdą pomarańczę pokroić na 3 części- 3 grube koła. Cztery łyżki cukru brązowego wsypać na spód blaszki i zrobić karmel( podgrzewać na małym ogniu). Na karmelu ułożyć pomarańcze. Cukier puder zmiksować z masłem. Dodać jajka a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem i parę kropel olejku pomarańczowego. Zalać ciastem pomarańcze. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto przestudzić, kiedy będzie letnie wyjąć na paterę odwracając blaszkę. Podana ilość jest na tortownicę ok 21 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łucja 15.04.2013 22:34
jak kolorowo i smacznie :)
adelajda 06.04.2013 17:42
smacznie i słodko !
Aannkaa82 03.04.2013 21:28
Bardzo ładnie wygląda
treonina 21.02.2013 21:49
świetne!
Anna169Hosz 20.02.2013 19:09
Polecam, smaczne i wilgotne ciasto. Można tylko dać trochę mniej cukru bo jest bardzo słodkie.
Magda24 20.02.2013 16:40
pysznie wygląda
EWI 20.02.2013 14:40
mniam
Beatris 20.02.2013 13:56
Lubię "odwrócone" ciasta. Z pomarańczami jeszcze nie robiłam.
SylwiaMagdaSabin 20.02.2013 09:58
bardzo fajne
Alex_M 20.02.2013 09:55
pysznosci!
[email protected] 20.02.2013 09:44
pyszny przepis
IZABELA29 20.02.2013 09:40
słyszałam o podobnym ale nie miałam okazji zrobić
IwonaDD 20.02.2013 09:27
piękne i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak