Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku wg Babcigramolki:

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 słoik (1/2 litra fasoli Duży Jaś w zalewie lub 15 dag fasoli Duży Jaś suchej
1 puszka fasolki perłowej w zalewie lub 15 dag Fasolki perłowej suchej
30 dag kiełbasy ( śląska , staropolska , podlaska lub podobna ),15 dag wędzonego boczku
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego ( 8-10 dag ),sos sojowy lub Przyprawa do zup Kucharek- w płynie
cebula 2 szt.
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku wg Babcigramolki:

Jeśli używamy suchej fasoli należy ją namoczyć poprzedniego dnia wieczorem , a następnie ugotować do miękkości ( gotować dużą i małą fasolkę osobno0. Odcedzić. Boczek pokroić w drobną kostkę i zarumienić na oleju. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i podsmażyć ją na złoto. Wymieszać w garnku obie fasole ( jeśli ze słoika i puszki to z zalewą – jeśli gotowaną osobno to dodać 2 szklanki wody ), boczek, cebulkę , pokrojoną w plasterki kiełbasę , przecier pomidorowy. Wymieszać . Dusić ok. 30 minut na małym gazie często mieszając. Doprawić pieprzem , sosem sojowym , majerankiem , mieloną papryką .Jeśli fasolka jest za mało gęsta zagęścić ją mąką ( na tą ilość powinno wystarczyć 2 łyżki.). Podawać z pieczywem .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 07.01.2012 21:04
mniam
danusia19671 06.04.2011 21:42
Smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak