Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fondant czekoladowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czekolada gorzka 100 g
jaja 2 szt
masło 60 g
cukier 1 łyżka
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Fondant czekoladowy

Na samym początku nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, grzanie góra/dół. W kąpieli wodnej lub mikrofali rozpuścić masło z czekoladą, trzeba uważać, żeby się nie oprzypaliło.

W misce łączymy jaja z płaską łyżką cukru (dodalam naprawdę płaską łyżkę, bo nie lubię dosładzać deserow z gorzką czekoladą) i miksujemy przez ok. 1 minutę, żeby ladnie sie połączyło.

Żaroodporne formy wysmarować tłuszczem na calej wysokości, obsypać kakao naturalnym.

Połączyć mase jajeczną z czekoladą i masłem, wymieszać dokładnie i dodać czubatą lyżkę mąki bez konieczności przesiewania. Dla zaostrzenia smaku polecam szczyptę sproszkowanego chilli :).

Wypełnić żaroodporne naczynka masą i wstawić od razu do nagrzanego piekarnika na ok 12 minut. (Z podanych proporcji wyszły mi dwa pełne naczynka)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak