Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z lukrem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 80 dkg
żółtko jajek 8 szt
drożdże 8 dkg
mleko 1 szklanka
margaryna 150 gram
cukier 1/2 szklanki
spirytus 3 łyżki
olej do smażenia
lukier
cukier puder 1 szklanka
białko 3 szt
sok z cytryny 1 łyżka
cukiereczki do posypania
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z lukrem

Mąkę, żółtka, drożdże, mleko, margarynę, cukier i spirytus dać do miski i zamiesić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podrośnie to wycinać kółka na środek każdego dawać 1 łyżke marmolady, formować pączki i jeszcze chwilę niech podrosną. Olej rozgrzać i na kipiącym smażyć pączki.
Zrobić lukier: utzeć białka z cukrem pudrem i na koniec dodać sok z cytryny. Pączki maczać w lukrze i posypać cukiereczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 01.04.2014 21:52
ale smaczne pączusie :)
Poison1988 16.02.2013 18:24
bajeczne te pączusie :)
Krzysiek3 12.02.2013 16:46
zjadłbym takie
Klisza 12.02.2013 16:38
pyszne
Iwka 12.02.2013 16:25
super
Silver Teaspoon 12.02.2013 16:17
uwielbiam domowe pączki
Simeo 12.02.2013 16:09
świetne
dwa pokoje z kuchnią 12.02.2013 15:50
wyglądają cudownie!! zwłaszcza ten lukier- aż ślinka leci!!
Konczi 12.02.2013 15:02
super wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak