Przepis i sposób przygotowania na: tort orzechowy
Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa.
Jeżeli chcemy uzyskać ciemną wersję stosujemy 3/4 szklanki mąki i 3 łyżeczki kakao.
Blachę smarujemy tłuszczem i dno (tylko!) obsypujemy bułką tartą. Wylewamy naszą biszkoptową masę.
Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika.
Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe).
Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.do biszkopta można dać orzechy zmielone ja tak dałam.biszkopt dzielimy na 2 części i nakładamy budyń zrobiony wg.przepisu na op.i smarujemy dolna cześć biszkopta i przykładamy druga połowa.na wierzch polewamy znowu masą i układamy orzechy wstawiamy do lodówki.napisałam orzechy do smaku bo ja dałam dużo
wierzch sypiemy czekolada