Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski śląskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 0,5 kg
olej 2 lyzki
sól 1 szczypta
mąka ziemniaczana

Przepis i sposób przygotowania na: kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ugotowane ziemniaki odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie przeciskamy je przez praskę, dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną (jej ilość musimy sami wyczuć, tak by ciasto było odpowiednio lepkie i niezbyt kruche).
Krok 1 - kluski śląskie foto
2
Dodajemy szczyptę soli. Odrywamy małe kawałki, formujemy kuleczki i palcem robimy dziurkę.
Krok 2 - kluski śląskie foto
3
Kluski wrzucamy do gotującej się wody, osolonej z olejem i gotujemy, aż do wypłynięcia klusek.
Krok 3 - kluski śląskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiabe 10.02.2013 23:50
nie ma to jak klasyka! :D
Poison1988 10.02.2013 20:35
takie tradycyjne a takie pyszne :)
oilliwka 10.02.2013 19:46
bardzo lubię takie kluski
leonowie 10.02.2013 19:32
lubię kluski śląskie, ale moje nigdy nie wychodzą tak smaczne jak te które robi moja mama:)
Małgorzata106 10.02.2013 18:30
uwielbiam
paulina2157 10.02.2013 18:24
uwielbiam kluseczki śląskie
babajaga1969 10.02.2013 18:21
lubię takie kluski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak