Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karnawałowe pączki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,1 kg
cukier 0,75 szklanki
jaja 2 sztuki
żółtko jajek 4 sztuki
drożdże 7 dag
sól 2 szczypty
mleko 1,5 szklanki
margaryna 12,5 dag
rum 1 łyżka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
smalec 1 kg
marmolada 1 szklanka
cukier puder 1,5 szklanki
sok pomarańczowy

Przepis i sposób przygotowania na: Karnawałowe pączki

Kroki postępowania

1
Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru oraz pół szklanki letniego mleka. Mieszamy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby wyrosły.
Kilogram mąki przesiewamy z solą do miski. Jajka i żółtka miksujemy na puszystą masę z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy oraz jajeczny puch.
Wyrabiamy ciasto z pozostałym mlekiem. Gdy zacznie odchodzić od dłoni dodajemy rozpuszczoną wcześniej margarynę i rum. Ciasto wyrabiamy dodając w razie potrzeby mąkę. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywając je ściereczką. Po upływie godzimy powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Krok 1 - Karnawałowe pączki foto
2
Wówczas odrywamy od niego kawałeczki, które rozpłaszczamy na kształt okrągłych placuszków. Nakładamy na placuszki marmoladę i zlepiamy w dłoni na kształt małych pączusiów wielkości mandarynki.
Pączki układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Karnawałowe pączki foto
3
Tłuszcz rozgrzewamy w duży rondlu. Gdy będzie już mocno rozgrzany wkładamy na tłuszcz pączki. Pamiętajmy jednak, żeby nie kłaść ich za dużo, bo w trakcie smażenia będą jeszcze rosły. Smażymy pączki pod przykryciem po około 1,5- 2 minuty z każdej strony, na małym ogniu.
W procesie smażenia powinna powstać jasna otoczka wokół pączka. Drewnianą wykałaczką sprawdzamy, czy pączki są dosmażone w środku. Po usmażeniu wykładamy je na talerz, na którym układamy uprzednio papierowe ręczniki. Powinny osączyć się z tłuszczu.
Krok 3 - Karnawałowe pączki foto
4
Gdy pączki lekko przestygną przygotowujemy lukier mieszając ze sobą cukier puder oraz sok pomarańczowy w takich proporcjach, żeby powstał gęsty lukier. Soku wystarczy odrobina. Pączku maczamy w lukrze z jednej strony i układamy na kratce, żeby lukier ładnie je okrył. Kratka może być z piekarnika ;)

Smacznego :)
Krok 4 - Karnawałowe pączki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 05.03.2014 20:46
Pączki mmm pychota :)
RenataZ-et 30.12.2013 20:25
kusząco wyglądają
artur7 15.02.2013 15:16
lubię paczki
IKrakowianka 14.02.2013 23:36
super pączki wyglądają uroczo
Iwusia 13.02.2013 23:25
fantastyczne pączusie i jaka wspaniała otoczka :)
Katarzyna/kate1980 13.02.2013 22:05
super
anja3107 11.02.2013 18:42
super pączusie
Poison1988 10.02.2013 12:41
rany uwielbiam domowe pączki - nie ma nic lepszego! :)
dwa pokoje z kuchnią 10.02.2013 08:47
no właśnie!! moje nie są tak idealne, ale może w pszyszłym roku już się uda z pierścieniem :)
jordi 10.02.2013 00:39
piękna obwódka świadcząca o pyszności pączka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak