Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Limonkowe ciasto z jagodami

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
masło 200 g
cukier drobny 160 g + 3 łyżki
olej rzepakowy 100 ml
śmietana 30% 50 ml
budyń śmietankowy 2 opakowania
cukier waniliowy 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 1 ½ łyżeczki
jajko 6 szt.
limonka 2 szt.
cukier puder do oprószenia
jagody 350 mrożone

Przepis i sposób przygotowania na: Limonkowe ciasto z jagodami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do misy. Dodać do niej sodę oczyszczoną, 3 łyżki drobnego cukru, cukier waniliowy, masło pokrojone na mniejsze kawałki, żółtka, śmietanę i skórkę otartą z dwóch limonek.
Krok 1 - Limonkowe ciasto z jagodami foto
2
Szybko zagnieść ciasto.
Krok 2 - Limonkowe ciasto z jagodami foto
3
Przygotowane ciasto podzielić na dwie części (¾ i ¼). Większą częścią ciasta wylepić dno formy o wymiarach 20 x 20 cm, wcześniej pokrytej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Mniejszą część ciasta owinąć folią spożywczą, zamrozić.
Krok 3 - Limonkowe ciasto z jagodami foto
4
Ciasto schłodzone w lodówce wyjąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC. Piec 15 minut. Ostudzić.
Krok 4 - Limonkowe ciasto z jagodami foto
5
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając małymi porcjami dodawać cukier. Gdy piana będzie lśniąca dodać sok wyciśnięty z jednej limonki i proszek budyniowy. Wymieszać. Na samym końcu połączyć z olejem rzepakowym.
Krok 5 - Limonkowe ciasto z jagodami foto
6
Przygotowaną 'piankę' wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód.
Krok 6 - Limonkowe ciasto z jagodami foto
7
Posypać mrożonymi jagodami.
Krok 7 - Limonkowe ciasto z jagodami foto
8
Na wierzch zetrzeć zamrożoną część ciasta.
Krok 8 - Limonkowe ciasto z jagodami foto
9
Całość wstawić do piekarnika (temperatura 190ºC). Piec 35 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Krok 9 - Limonkowe ciasto z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jordi 03.03.2013 21:33
bardzo ciekawy przepis
jozefinach 17.02.2013 11:23
Uwielbiam domowe ciasta.
EDYTKA 13.02.2013 14:40
mmmmmmmmmm super wygląda!!!!!!
meg1984 11.02.2013 19:57
apetycznie wygląda
gottrina 09.02.2013 09:21
wow świetne ciasto
foczka-ks 09.02.2013 01:11
ciekawy pomysł
Granita 09.02.2013 00:35
ciekawa jestem tej limonki-na pewno spróbuję
jozefinach 08.02.2013 23:46
Ciasto prezentuje się fantastycznie.
kala9287 08.02.2013 23:46
uwielbiam wszystko co ma w sobie jagody
Karolcia12 08.02.2013 23:23
smaczne
Ewa6274879 08.02.2013 23:22
wygląda pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak