Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z bitą śmietaną i truskawkami
Kroki postępowania
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dolewamy rozczyn drożdżowy a następnie dadajemy sól, 2 łyżki cukru,jajko, żółtko, masło i spirytus. Z podanych składnikó wyrabiamy elastyczne ciasto i zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Następnie wałkujemy ciasto na placek o grubości 1,5 cm, wycinamy koła około 7 cm średnicy i zostawiamy je w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia, pączki należy przykryć ściereczką aby się nie wysuszyły.
Tłuszcz rozgrzewamy do temperatuty 175 stopni, pączki smażymy 1 minutę z każdej strony.
Po upieczeniu odłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyły się w tym czasie
śmietanę ubić na sztywno z 6 łyżkami cukru.