Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka - ryżojaglanka z jabłkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 200 ml
kasza jaglana 200 ml
mleko kokosowe 100 ml
jabłka 1,2 kg
cukier 8 łyżek
Cynamon mielony Prymat 2,5 łyżki
masło 1 łyżka
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka - ryżojaglanka z jabłkami

Zdrowa i pyszna zapiekanka, kasza jaglana pasuje tu idealnie. :)
Potrzebujemy dwóch małych garnków z pokrywkami, o grubych ściankach do osobnego gotowania kaszy i ryżu. Ryż i kaszę opłukać kilkakrotnie i odcedzić na siteczku. Ryż zalać 400 ml wody, a do kaszy wlać 300 ml wody i 100 ml mleka kokosowego. Odstawić na około około 15 minut. Żurawinę zalać gorącą przegotowaną wodą, tak, żeby ją przykryła i również odstawić. W tym czasie możemy przygotować formę do zapiekania, cukier i cynamon, żeby wszystko mieć pod ręką. Obieramy również jabłka. Garnki z ryżem i kaszą wstawiamy na palnik i gotujemy tylko 5 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie do kaszy dodajemy pół łyżki cynamonu, pół łyżki masła i 2 łyżki cukru, mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Do ryżu również sypiemy 2 łyżki cukru i pół łyżki masła, mieszamy i przykrywamy na około 20 minut. Teraz zabieramy się za jabłka. Ścieramy wszystkie na tarce o grubych oczkach, odrzucając jedynie ogryzki. Na dno naczynia do zapiekania wykładamy ryż, na niego warstwę jabłek, które posypujemy łyżką cukru i cynamonu, na jabłka kasza jaglana i na wierzch druga porcja jabłek, które ponownie posypujemy łyżką cukru i cynamonu. Całość dekorujemy osączonymi owocami żurawiny, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut, odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut.
Zapiekankę piekę w jednym większym lub dwóch mniejszych naczyniach żaroodpornych. Podajemy na ciepło lub zimno, wedle uznania, jako deser lub kolację. Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 15.02.2015 18:50
Musi być smaczniutkie! :)
Margo1 13.08.2013 19:03
Świetnie sie prezentuje
mysza75 09.02.2013 18:15
Fajny pomysł :-)
czekoladka_m 07.02.2013 20:26
mnaim, smacznie;)
Rafał10 07.02.2013 19:42
zaszalałas a jakie podanie mniam :)
Magda24 07.02.2013 18:46
ciekawa propozycja
Bogusiaz 07.02.2013 18:43
wyglada smakowicie
babajaga1969 07.02.2013 18:40
musi być smaczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak