Zupa muszkatołowa

Zupa muszkatołowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion warzywny

  • grzyby

  • gałka muszkatołowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju, 1 posiekana cebula, 35 dag posiekanych grzybów - użyliśmy pieczarek i kilku suszonych borowików, 750 ml warzywnego bulionu, szklanka białego wytrawnego wina, 4 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżeczki grzybowego keczupu - dodaliśmy zwykły, sok z limonki do smaku, pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, sól i czarny pieprz. Do dekoracji: plasterki grzybów i gałązki koperku.

SPOSÓB WYKONANIA: Na rozgrzanym oleju smażyć do miękkości cebulę. Dodać grzyby i smażyć 2 minuty. Wlać bulion oraz wino. Zagotować i gotować na małym ogniu przez 10 minut. . Zmiksować. Wymieszać ze śmietaną, keczupem, sokiem z limonki. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Podawać z przybraniem z grzybów i koperku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

BernadettaP

05.09.2011 15:30
Chyba się nie skuszę, bo nie przepadam za gałką, chociaż przepis ciekawy...

Smakosz6

19.10.2010 12:03
mniam

Ewa104

20.09.2010 12:34
BARDZO FAJNY POMYSŁ!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat