Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni z ziarnami i makiem - na zakwasie
Kroki postępowania
Wyrównać powierzchnię i posypać ziarenkami.
Foremkę nakryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 8-12 godzin.
Ciasto musi mieć czas i nieco ciepła, aby zakwas zdołał je podnieść.
Po 30 minutach można włożyć na spód piekarnika miseczkę z wodą, aby wytworzyła się para.
Upieczony chleb wyjąć z foremki i postukać w jego spód - powinien wydawać głuchy dźwięk.
Ja zazwyczaj po godzinie pieczenia wyjmuję chleb z foremki i dopiekam 15-20 minut na kratce.
Odstawić do przestygnięcia - przynajmniej na godzinę lub półtorej.
Chleb krojony niedługo po upieczeniu będzie gliniasty, klejący i nie będzie go łatwo pokroić...