Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kacze smarowidło z jabłkiem i czosnkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

części kaczki 50 dag
jabłko 1
woda 30 ml
czosnek ząbki 2
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kacze smarowidło z jabłkiem i czosnkiem

Kaczkę podzieliłem na piersi, skrzydełka, nóżki oraz resztę. Tę resztę czyli skrawki mięsa, polędwiczki, skórę o sumarycznej wadze 50 dag kroję w drobniutką kosteczkę. Do rondelka wlewam 30 ml wody. Dodaję pokrojone części kaczki. Solę do smaku i podgrzewam przez około 40 minut. W tym czasie woda powinna wyparować całkowicie, a zostać sam tłuszcz i przyrumienione kawałki kaczki. Następnie dodaję pokrojone w kawałki jabłko. Podgrzewam, aż jabłko będzie miękkie. Z pomocą łyżki lub widelca rozduszam je na mniejsze kawałki (można na puree). Na koniec dodaję posiekane ząbki czosnku. Gdy poczuję ich aromat rondelek zdejmuje z ognia. Przelewam do słoika i gdy ostygnie wstawiam do lodówki. Tak przygotowany tłuszcz jest idealny do posmarowania chleba jak i do szybkiego smażenia np. jajek. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 18.02.2013 17:05
Widziałam coś podobnego w sklepie sprzedają w słoiczkach i skubane się ceni...
MAR3STA 11.02.2013 19:35
ja również ,,zbieram'' taki tłuszczyk
ewelinapac 08.02.2013 08:05
świetnne
aginaa 07.02.2013 19:17
ale pomysłowe :)
Renataj 07.02.2013 08:19
Coś jakby kacza odmiana smalcu. Chętnie się skuszę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak