odc. 30 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pierś z kurczaka

    2 szt.
  • ryż jaśminowy

    200 g
  • cebula

    1 szt.
  • ananas

    2 plastry
  • jabłko

    1 szt.
  • rodzynki

    1 garść
  • olej

  • mięta

  • papryka ostra mielona

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • przyprawa curry

  • tymianek

  • liść laurowy

  • rosół z kury

    1 kostka
  • woda

    400 ml
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Sos

  • cebula

    1 szt.
  • jabłko

    1 szt.
  • ananas

    1 plaster
  • olej do smażenia

  • wino białe wytrawne

  • śmietana 36%

    125 ml
  • masło

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
Cebulę i ananasa siekamy w drobne kawałeczki.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
Jabłko dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. Rodzynki wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą żeby się namoczyły.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
Do garnka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim posiekaną cebulę, ananasa i jabłko. Po chwili wsypujemy do garnka ryż i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy szczyptą tymianku, jednym listkiem laurowym i szczyptą curry.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
Do podsmażonego ryżu wlewamy osoloną wodę, dodajemy kostkę rosołową, mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Gdy ryż zaczyna się gotować, przykrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Po około 15 – 20 minutach gdy ryż będzie miękki wyciągamy garnek z piekarnika i dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
W tym czasie przygotowujemy kurczaka i sos. Piersi z kurczaka kroimy w cienkie plastry i przyprawiamy solą oraz ostrą mieloną papryką Prymat. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy plastry kurczaka z obu stron.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
Następnie przygotowujemy sos. Cebulę, ananasa i jabłko kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnię na której smażyliśmy kurczaka wrzucamy pokrojone składniki i smażymy. Wszystko zalewamy odrobiną białego wytrawnego wina i pozwalamy odparować.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
Sos doprawiamy szczyptą curry i mieloną ostrą papryką.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
Na końcu dolewamy śmietanę, mieszamy i po ok. 1 minucie sos jest gotowy.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
Zdejmujemy patelnię z ognia i do sosu dodajemy kurczaka, żeby się chwilę w nim poddusił.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
Wyjmujemy ryż z piekarnika i dodajemy odrobinę masła. Dorzucamy rodzynki i mieszamy.
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
Kurczaka polanego sosem podajemy na talerzu przyozdobionym listkiem mięty. Ryż przesypujemy do miseczki i oba dania podajemy razem. Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysza620 18.06.2015 08:30
musi być pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat