Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry

5.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

pierś z kurczaka
2 szt.
ryż jaśminowy
200 g
cebula
1 szt.
ananas
2 plastry
jabłko
1 szt.
rodzynki
1 garść
olej
mięta
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sklep Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
Sklep Prymat
tymianek
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
rosół z kury
1 kostka
woda
400 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Sos

cebula
1 szt.
jabłko
1 szt.
ananas
1 plaster
olej do smażenia
wino białe wytrawne
śmietana 36%
125 ml
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry

Kroki postępowania

1
Cebulę i ananasa siekamy w drobne kawałeczki.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
2
Jabłko dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. Rodzynki wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą żeby się namoczyły.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
3
Do garnka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim posiekaną cebulę, ananasa i jabłko. Po chwili wsypujemy do garnka ryż i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy szczyptą tymianku, jednym listkiem laurowym i szczyptą curry.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
4
Do podsmażonego ryżu wlewamy osoloną wodę, dodajemy kostkę rosołową, mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Gdy ryż zaczyna się gotować, przykrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Po około 15 – 20 minutach gdy ryż będzie miękki wyciągamy garnek z piekarnika i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
5
W tym czasie przygotowujemy kurczaka i sos. Piersi z kurczaka kroimy w cienkie plastry i przyprawiamy solą oraz ostrą mieloną papryką Prymat. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy plastry kurczaka z obu stron.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
6
Następnie przygotowujemy sos. Cebulę, ananasa i jabłko kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnię na której smażyliśmy kurczaka wrzucamy pokrojone składniki i smażymy. Wszystko zalewamy odrobiną białego wytrawnego wina i pozwalamy odparować.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
7
Sos doprawiamy szczyptą curry i mieloną ostrą papryką.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
8
Na końcu dolewamy śmietanę, mieszamy i po ok. 1 minucie sos jest gotowy.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
9
Zdejmujemy patelnię z ognia i do sosu dodajemy kurczaka, żeby się chwilę w nim poddusił.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
10
Wyjmujemy ryż z piekarnika i dodajemy odrobinę masła. Dorzucamy rodzynki i mieszamy.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto
11
Kurczaka polanego sosem podajemy na talerzu przyozdobionym listkiem mięty. Ryż przesypujemy do miseczki i oba dania podajemy razem. Bon apetit!
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 30: Kurczak z ryżem madras i curry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza620 18.06.2015 08:30
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak